Кралски прощъпалник за малкия Сашко

Кралски прощъпалник за малкия Сашко | StandartNews.com

С кралски прощъпалник вече ще се хвалят малкият Сашко и неговите родители. Най-малкият син на кралицата на Великобритания принц Едуард и съпругата му София присъстваха на ритуала в Центъра за обществена подкрепа "Света София". Той се ръководи от фондация "За нашите деца". Момченцето Сашко, което е на година и два месеца, е със синдром на Даун и с прогноза никога да не проходи. Благодарение на активната рехабилитация, осигурена в центъра, малчуганът вече прави първите си крачки и с интерес открива света. Освен кралските особи на прощъпалника присъстваха още президентът Росен Плевнелиев и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Майката Весела търкулна питката по бяла пътека към масичката с наредените предмети. Сашко с бърза стъпка стигна до тях, поколеба се малко и награби едновременно калкулатор, книжка и ксилофон. Оказа се, че книжката е оставена от принцеса София и е издание с рекордите от олимпиадата в Лондон през 2012 г. Така гадаенето какъв ще стане Сашко, като порасне, се разтрояваше между финансист, спортист и музикант. След това принцът и принцесата разговаряха с поканените на празненството приемни майки и татковци и техните дечица.

"Техни кралски височества недоумяват защо в България децата с увреждания в голямата си част остават изолирани от обществото, както и защо все още има лекари, които съветват родителите на такива деца да ги оставят в институции, понеже е трудно отглеждането им", обясни Иванка Шалапатова, директор на фондация на "За нашите деца". За родителите на Сашко обаче не е имало такава дилема. "Веднага след раждането лекарите ни насочиха към фондацията, откъдето получихме голяма подкрепа", разказва майката Весела. Редовните упражнения на Сашко са укрепнали мускулчетата на хлапето. Сега то ходи на логопед, за да може по-скоро да проговори. Наесен майка му се надява да тръгне на работа, а Сашко - на ясла.

Кралските особи посетиха и Първа АГ болница "Св. София", където видяха първата в страната специализирана стая за майки и бебета. Там жените, за които има сигнали, че се канят да изоставят детето си, получават консултации и подкрепа от социални работници, още докато са в родилното. "За осем години сме "спасили" над 280 бебета от изоставяне", каза директорът на болницата Иван Костов. Подобни услуги вече предлагат и много други родилни отделения в страната. Само за миналата година фондация "За нашите деца" е предотвратила изоставянето на 208 хлапета, от тях 120 - новородени бебета.

"През последните години 6600 деца са изведени от сиропиталищата и са настанени при роднини и близки, а 1600 са в приемни семейства", отчете социалният министър Хасан Адемов.

Принц Едуард бе гост и на Природозащитния информационен център "Витоша", където присъства на демонстрация на скаутски умения. Съпругата му пък посети комбинирана детска площадка за игра и обучение, адаптирана за деца с увреждания в Южния парк.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай