Контрабандните цигари идват с дисаги и куфари

Контрабандните цигари идват с дисаги и куфари | StandartNews.com

По 100 мастърбокса нелегални папироси влизат всеки ден през границата с Турция

Ромите се кичат с кутии в безмитния магазин "Сетур" пред погледите на охраната

"Икономиката, глупако!". Едва ли десетките роми около Капитан Андреево са чували крилатата фраза на Бил Клинтън, която той си повтарял всяка сутрин пред огледалото. Но икономиката на джоба кара всяка сутрин стотици мургави българи да се кичат като терористи с кутии цигари около телата и да преминават българо-турската граница между Капитан Андреево и Капъкуле. И ако спечелят по 5 евро на стек, са щастливци. На ден ромите прекарват като истински мулета с дисаги по 500 кг цигари.

Истинските печеливши обаче са от другата страна на границата - в безмитния магазин "Сетур". Очевидци разказват как българите влизат зад специални стендове в турския дютифрий магазин и наредени в редица, чевръсто опаковат и лепят с тиксо цигарите като ризница около тялото си. След това тръгват през граничния пункт пред разсеяните погледи на митничарите. Индийската нишка прилича на безкраен мравуняк. След това нелегалните цигари поемат по пътя към село Капитан Андреево, оттам - към Хасково, докато стигнат крайната цел - София. Така в столицата за първи път от десетина години можеш да си купиш контрабандна "Карелия" на цена около 4 лв.

За митничарите мравунякът през границата е социална дейност - отражение на всичко това, което се случва в ромските гета от години и което е генезиса на последните сблъсъци с мургавия етнос. Независимо че през границата един човек може да прекара законно само по 2 кутии цигари, а ограничението в безмитния магазин е покупки до 2 стека, митничарите не закачат ромите с дисагите.

Истинските печеливши са от турската страна на границата. Защото на практика се оказва, че икономически най-изгодно за ромите е да купуват единствено цигарите, произведени от гръцката фабрика "Карелия тъбако къмпани". В началото на века тя минава под контрола на американския концерн "Филип Морис", а цигарите й са особено предпочитани от контрабандистите още от времето на Олимпиадата в Гърция през 2004 г.

Причината е, че цигарите "Карелия" и "Оме" са постоянно на промоция в турския дютифрий.

Цената на стек "Карелия" е 14 евро, на стек "Оме" - 12 евро. Всички останали марки струват по около 20 евро стека. Разликата в цените става още по-видима, защото за постоянните клиенти роми два стека накуп се продават срещу 26 евро, а 3 стека - за 38 евро. Цената може да падне дори до около 10 евро на стек при по-големи количества, казват запознати.
Марката "Карелия" буквално е превзела не само умовете на ромските мулета, а и чисто физически магазина "Сетур" и околните паркинги около Капъкуле. Където и да се обърнеш, виждаш единствено рекламите и светещите пана на гръцката марка. Но понеже тук става дума за икономика, а не за политика, "Карелия" очевидно е най-обичаната дума. Защото носи добри парични приходи за безмитния магазин.

Детайлът, който обяснява логически финансовото уравнение е, че търговският директор на магазините "Сетур" е Юмер Коркмаз, който дълги години работи за екипа на "Карелия". Затова продажбите по 100 мастърбокса за България са повече от добро финансово възнаграждение за търговските усилия, масираната реклама и физическото присъствие на десетки роми наведнъж в иначе уютния магазин.

Мащабната завера - американски производител в Гърция, турски търговец и стотици контрабандисти роми дистрибутори, ощетява единствено българската държава и местните производители. Макар да изглежда малка по мащаби, куфарната търговия с мулета и автомобили генерира контрабанда от 3 тира от по 960 мастърбокса месечно. Годишно това прави по 36 тира. "Дори да не е незаконен внос на вдигната бариера, където контрабандистите печелят по 500 000 евро от тир цигари, щетата за държавата е милиони от неплатен акциз", твърдят експерти от Агенция "Митници".

За мащабите говорят и цифрите от докладите за пазарния дял на нелегалната търговия на независимия изследовател Nielsen. Докато през април миналата година пазарният дял на цигари "Карелия" без бандерол е 15,5 на сто, то през тази година делът е скочил на 19 на сто, сочат данните на компанията.

Така на практика, независимо от усилията на властите у нас да се спре нелегалния трафик на цигари с тирове на вдигната бариера, малката "дупка" на Капитан Андреево генерира огромни загуби за държавата и за българските производители.

По 1000 души на ден пресичат браздата

По около 1000 души на ден пресичат браздата при Капитан Андреево, за да участват в куфарната търговия като мулета. Обикновено стековете се разпарчатосват на кутии, които се увиват с тиксо около тялото. По-организираните използват автомобили, в които са направени специални тайници. Печалбата е по 5-10 лева на всеки прекаран стек. "Жените участват наравно с мъжете. Броят на мъже и жени е почти еднакъв", казват митничарите от Капитан-Андреево. Има хора, които изминават разстоянието по 5-6 пъти и успяват да си докарат по около 200 лв. на ден.

Ромите взимат стека на 12-13 евро, което е 26 лева, продават на 35 лв. на дребно.

Турция забрани всекидневните пътувания през границата с цел търговия през декември 2005 г. Със заповед на тогавашния областен управител на Одрин - Нусрет Мироглу, е наредено куфарните търговци да се спират на Капъкуле и да се връщат обратно. С мотива, че "българските мравки" нанасят сериозни загуби на турската икономика, на куфарните търговци е забранено да преминават пеш през граничния пункт. След това започва да говори езикът на "икономиката" - Нусрет Мироглу беше преместен на работа в Анадола, а неговото място зае Мустафа Бююк.

Икономическата криза отпреди 5-6 години доведе до обратния процес - сега турските митничари въобще не се интересуват колко и какво пренасят мулетата към България.

Проблемът е, че и българските митничари на уж външната граница на Европейския съюз не ги е еня какво влиза като контрабанда към страната ни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай