КНСБ: 1,6 млн. българи са под прага на бедността

2254 лева са необходими, за да се издържа четиричленно семейство

КНСБ: 1,6 млн. българи са под прага на бедността | StandartNews.com

София. Под прага на бедността живеят 1 600 000 българи. Това съобщи председателят на КНСБ Пламен Димитров. Той съобщи последните данни на института за социални изследвания към синдиката.

Издръжката на живот в България е нараснала със 17% за последните четири години. Около 2254 лева са необходими, за да се издържа едно четиричленно семейство от двама възрастни и две деца. Това са 563 лева на човек на месец, добави Димитров. Сумата е за покриване на основните разходи за храна, образование, здравеопазване и почивка.

Има ясни знаци за това, че икономиката на страната ни ще достигне отрицателен растеж и рецесия, твърди президента на КНСБ. Той обясни, че има опасност от ново социално напрежение.

В края на март границата на бедност достига 216 лева на човек. Около 23 процента от домакинствата у нас живеят под нея, сочат още данните на института за социални изследвания към КНСБ.

С около 76 лева на годишна база се е увеличила издръжката на живот на едно българско домакинство, показва информацията към края на март. Издръжката е нараснала с 0,2 на сто спрямо предходното тримесечие, обясниха от КНСБ.
Храната пък е поскъпнала с 1,8 на сто, а най-много са се вдигнали цените на нехранителните стоки като бензина и дизела - с близо 5 на сто. Това е причината за поскъпване на транспортните услуги.

С доход до 310 лева на човек живеят половината от домакинствата в България. Само 17 процента от семействата имат доходи над издръжката на живот, която покрива нормалните стандарти. Основен източник на доходи за домакинствата си остава работната заплата, напомниха от КНСБ. Доходите от пенсии пък намаляват, а тези от обезщетения държат на същите нива спрямо предишната година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай