Каталог за артефакти от погребан тракийски некропол

Каталог за артефакти от погребан тракийски некропол | StandartNews.com

Каталог на находките, открити при разкопките на тракийския некропола край селата Дрен и Делян, останал под магистрала "Струма" прави регионалният исторически музей в Перник. Луксозното издание ще излезе в тираж от 500 броя, а изработването му е в рамките на проекта на Регионалния исторически музей-Перник, по който бяха възстановени част от артефактите.

Некрополът е най-големият от І хил. пр.Хр. в Централнобалканската зона. Той бе открит при спасителните разкопки при строителството на ЛОТ 1 на аутобана през 2012 година.

В каталога ще бъде разказано за това как е бил открит некропола, къде се намира и ще опише целият процес на разкопките.

В аналитичната си част изданието ще представи самия обект, който е уникален както с размера и планирането, така със структурата си. Със снимки и текст ще бъдат детайлно представени отделните уникати. Сред тях има златен нагръдник, златни, сребърни, стъклени и бронзови накити, части от юзди и конски амуниции, оръжие и множество керамични съдове от неизвестна досега археологическа култура. Автор на текста в изданието е научният ръководител на разкопките – археологът Филип Михайлов. Снимките са на Иво Панайотов, който прави и графичния дизайн. Каталогът ще бъде готов през лятото и ще се подарява.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай