КАТ взима книжките на неграмотните?

Неуките се сдобивали с тескерета срещу 700 лв.

КАТ взима книжките на неграмотните? | StandartNews.com

София/Роман. От няколко месеца КАТ мисли по въпроса как да отнеме книжките на неграмотните шофьори. Засега обаче решение няма. А дотогава хора, които никога не са ходили на училище, не могат да четат и пишат, масово се сдобиват с шофьорски книжки.

Курсовете за ограмотяване, които се провеждат в цялата страна, са част от проект за пълнолетни, които не са ходили на училище и не могат да четат и пишат. Освен безплатното преподаване, закъснелите ученици получават и по 4 лева на ден, за да бъдат стимулирани да научат буквите и цифрите, съобщава бТВ.

Хора, които не познават буквите и цифрите, би трябвало да нямат и шофьорски книжки. Първо защото се изисква диплома за завършен осми клас и второ - защото изпитът е писмен. Въпреки това част от доказано неграмотните записани на курса в основното училище в град Роман идват на училище с кола. Като младеж на име Замфир Георгиев , който никога не е ходил на училище.Щом обаче мъжът вижда камерата на бТВ той намира заместник, който да шофира колата му.

Човекът, който се притече на помощ на Замфир закарва колата до края на улицата, а оттам неграмотният младеж продължи да кара. Как е взел книжка Замфир от Роман щом не може да чете и да пише. Познава ли знаците, как е взел теста с листовките?

В Роман е обществена тайна, че хора без образование масово получават право да карат кола. Обществена тайна е, че тарифата да си купиш книжка, ако си неграмотен е 700 лева. Намираме по телефона шефа на единствената фирма, която предлага шофьорски курсове в града. По думите му Замфир обаче е карал курс във Враца. А фирмата се казвала Борис Райков.

Шефът на фирмата, обучавала Замфир Георгиев, е починал. Разговаряме по телефона с началника на ДАИ Враца Иван Николов. Той прави проверка и потвърждава, че неграмотният Замфир има книжка.
Потвърждава, че според документите, мъжът от Роман е карал курс във фирмата на Борис Райков от врачанското село Баница. Но се оказва, че няма как да видим архива от документите, с които той се е явил на изпит, защото Замфир в взел книжка преди 2007 година.

Според закона, архивът се трие 5 години назад. Иван Николов напомня, че пред 2007 година за явяване на изпит не се е искала диплома.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Цецо
Коментирай