Късат на прегледа колите без данък

Късат на прегледа колите без данък | StandartNews.com

Сервизите ще проверяват електронно дали е платен налогът за автомобила

Колите, за които не е платен данък, ще бъдат връщани от сервизите, където се правят годишни технически прегледи. По искане на Сдружението на общините в България преминаването на технически преглед без платен данък на автомобила вече няма да е възможно, съобщиха от Министерството на транспорта. От тази седмица по време на техническите прегледи ще се извършва електронна проверка за платен данък на автомобилите, а не както досега чрез представяне на документ от общината. Тази електронна проверка ще работи само в общините, които са заявили, че имат пълна готовност да гарантират свързаността и функционалността на системата. За общините, където електронната система още не работи на 100%, ще се изисква представяне на документ за платен данък или такъв, че са освободени от данък, който следва да бъде сканиран. Този документ ще се приема и в случаите когато общината не е подала данни за кои коли е платен данъка или има срив в системата. Други видове документи няма да бъдат приемани, гласи официалното съобщение.

От министерството посочват, че общините имат задължение след плащането на данъка за колата това да бъде отбелязано и в системата, като паралелно с това всяка община трябва да издава документ за платения данък със залепен стикер върху него.
В Наредбата за годишните технически прегледи, бяха направени промени още през септември 2014 г., които предвиждат проверката за платен данък върху превозното средство да става по електронен начин, чрез информационната система на техническите прегледи. За целта общините трябва да осигурят достъп до базите си с данни за платените данъци. В наредбата е посочено, че електронната проверка ще заработи ефективно само когато съответната община предостави технически съвместим с информационната система достъп до базата с данни за платен данък. Очакванията са, че с пълното заработване на системата ще се увеличи събираемостта на данъка върху превозните средства, коментират от министерството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай