Кърваво меле между афганистанци и сирийци в Харманли (ОБЗОР)

Кърваво меле между афганистанци и сирийци в Харманли (ОБЗОР) | StandartNews.com

Четирима са ранени, единият от които е с опасност за живота

Хасково. Афганистанци и сирийци се биха здраво в бежанския лагер в Харманли във вторник срещу сряда вечер. Резултатът е четирима ранени, единият от които обере душа в хирургията в Хасковската МБАЛ.

По информация на полицията след битката в бежанския лагер, корпусът, обособен за афганистанците е разрушен- разбити са повече от 20 прозорци на помещенията, изтръгнати са 10 врати, има счупени много легла, от които са вадени и металните тръби, вероятно за да се използват като оръжие в боя.

Напрежението, което е традиционно между двата етноса в лагера, този път тръгнало извън него. В ресторант в центъра на Харманли, около 20.30 часа, където група сирийци празнували рожден ден. Минаващата от там група афганистанци ги подкачили. Последвало разменяне на остри реплики.

Свадата се разгоряла ожесточено обаче след около 4 часа, когато групите се прибрали в лагера.

Мелето станало кърваво някъде 30 минути след полунощ, когато в един момент всички станали на кълбо- всеки биел всеки в афганистанския корпус, разказаха служители от лагера.

При сблъсъците има много бежанци, които са леко ранени, по-сериозно са пострадали един сириец и трима афганистанци. Раните на двама от тях са обработени в спешното в Харманли още същата нощ и са освободени за лечение. Другите двама обаче- афганистанецът Белал Курбани и сириецът Мохамед Ханиф са в по-тежко състояние и са транспортирани до МБАЛ Хасково.

Курбани е с разрязана ръка в ортопедията, а най-тежко пострадалият Ханиф е приет в интензивното с разпорен с нож корем.

Председателят на ДАБ Николай Чирпанлиев e разпоредил да бъдат взети най-строги мерки срещу нарушителите на вътрешните правила на центъра.

Издирват част от бежанците биячи

Част от участниците в бруталния бой в бежанския лагер в Харманли са избягали и се укриват, съобщиха от Държавната агенция за бежанците.

По залавянето им работят полицаите от РПУ- Харманли. В мелето са участвали десетки чужденци, искащи закрила у нас, уточняват още от ДАБ.

За да се въдвори спокойствие а два микробуса жандармеристи от Хасково са командировани в лагер.

Със заповед на председателя на Държавната агенция за бежанците е създадена вътрешна комисия, която извършва административно разследване и ще предложи строги мерки срещу нарушителите на Вътрешните правила в РПЦ – Харманли.

Афганистанските граждани, причинили конфликта и участвали в сбиването, ще бъдат репатрирани със съдействието на дирекция „Миграция" на МВР, съобщават още от ДАП. От там уточниха, че ще се търси обезщетение от виновниците за нанесените материални щети. Те ще ги заплатят в пълен размер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай