Как да си направим сладко без захар, но и без подсладители

По съвсем натурален начин

Как да си направим сладко без захар, но и без подсладители | StandartNews.com

Сладко без захар? При това домашно? Да, мисията е възможна!

Има много варианти и рецепти, но тази не е с подсладители. По съвсем натурален начин ще можете да си направите домашно сладко. Много е лесно. Нека да се докоснем до естествените вкусове, да имаме повече вяра в природата и в собствените си умения и да сътворим няколко вълшебни бурканчета, пише в своя публикация на сайта си екипът на Издателство “Вдъхновения”.

В класическите рецепти на сладко се добавя захар и то в много големи количества. В резултат получаваме просто един сладък вкус. Няма го истинският аромат и вкус на плодовете. Вярно е, че захарта се използва и като консервант, но проблемът с нея е, че често и неусетно прекаляваме. А другият проблем е, че тя доминира над по-нежните вкусове и оттам има и способността да променя вкусовите ни рецептори.

Плодове, с които е пробвана рецептата и се получават много добре сладката, са:

• кайсии

• вишни

• праскови

• круши

• сини сливи

• малини

• ягоди

• грозде

• череши

• къпини

• боровинки

Как да приготвим сладко без захар?

Необходими са ни 2 килограма плодове и сокът от половин лимон. Почисти плодовете, измий ги и ги нарежи на малки кубчета. Ако използваш дребни плодове, ги остави цели.

Прехвърли плодовете в тава и долей един пръст вода. Добави лимоновия сок и разбъркай. Целта е лимонът да стабилизира цвета, а водата да предпази плодовете от изгаряне, докато започнат да си пускат сока.

Постави тавата във фурната и печи около 1,5 – 2 часа на 160 градуса, като периодично разбъркваш. Водата и плодовете ще се редуцират наполовина, а вкусът ще се концентрира осезаемо.

Когато сладкото е готово, го прехвърли в бурканчета, докато е още топло, и ги обърни с капачките надолу. Остави ги да постоят така 4-5 часа. След това стерилизирай бурканчетата в голяма тенджера с вода за около 10 - 15 минути. По този начин допълнително ще увеличиш срока на годност.

3 идеи, ако имаш нужда от още сладост

1. Добави пръчка-две канела, преди да сложиш тавата във фурната, и ги извади след края на печенето. Канелата дава допълнителна сладост и е добър вариант и за намаляване на кръвната захар.

2. Може да добавиш и 1 супена лъжица екстракт от стевия. Специално кайсиите и вишните се получават леко кисели без захар.

3. И още една идея. Към средата на печенето добави конфитюр от сини сливи или грозде. Това са високозахарни плодове и конфитюрът от тях даже е прекалено сладък. Затова можеш да ги използваш като натурален подсладител.

При прасковите може да добавиш и малко резенчета джинджифил или листенца мента, които след печенето да извадиш.

 Как да си приготвим домашен конфитюр без захар?

Ако предпочиташ да направиш конфитюр, използвай същата технология, но пасирай всички плодове предварително. След това печеш и консервираш по същия начин.

Тук много хора добавят и малко чиа за допълнително желиране, но по принцип, няма нужда от нея.

 Е, нашите домашни сладка са готови. Можем да им се насладим през зимата с удоволствие и да си припомняме за лятното слънце по време на неделната ни закуска.

/Блиц/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай