Качествените материали пестят пари и проблеми

Качествените материали пестят пари и проблеми | StandartNews.com

Тухлите и керемидите са много устойчиви на всякакви климатични условия

Ако сте се решили на голямата стъпка да закупите къща или пък да се възползвате от услугите на фирма, която да ви построи такава, има няколко важни неща, на които задължително трябва да обърнете внимание. Най-важното е да сте внимателни при избора на материали. Когато говорим за строителство, независимо дали на къщи в града, вили в курортите или промишлени сгради, едни от най-честите съвети, които се дават, е да следите дали наистина материалите, с които работят строителите са придружени от нужните сертификати, дали строителите са натрупали стаж и опит и каква е репутацията на фирмата, чиито услуги използвате. Ако нямате достатъчно средства, но много искате да имате своя собствена къща, е по-добре да се откажете от някои помещения и домът ви да е с по-малка площ, отколкото да предпочетете по-голяма къща, но тя да е направена с евтини материали, защото така бързо ще се съсипе. По-разумно е веднъж да се даде малко по-голяма сума и да имате уютен дом, отколкото да ви се налага всяка година да правите ремонт на едни и същи части. Висококачествените строителни материали ще повлияят положително и на отоплението, охлаждането и поддръжката на имота като ще ви спестят много разходи. За да ви е комфортно в новото жилище, е нужно то да има добра топлоизолация и звукоизолация. Само така домът ви ще бъде перфектното място за почивка.

Повечето фирми предлагат много и разнообразни на визия и разположение къщи и сгради по техни собствени модели. Все повече от тях обаче се съгласяват да променят някой от моделите или да изготвят съвсем нов проект, при желание от страна на клиентите.

Работата на покрива е да защитава сградата от дъждове, снеговалежи, ветрове, силно и жарко слънце. Затова е важно да е стабилен, масивен, здрав, устойчив на различните атмосферни условия, които все по-често ни изненадват. На пазара се предлагат много видове строителни материали и трябва да намерите тези, който са най-устойчиви. Тухлените сгради и керамичните покриви са класика и са най-популярни сред клиентите. А какви са предимствата на тухлата? Тя има добра звуко- и топлоизолация, не ръждясва и не се оксидира като металите, не старее и не се разлага както пластмасите, не се нуждае от регулярна подмяна/саниране, не гори и не гние като дървото, не се атакува от химикали и микроорганизми и т.н. Много източници показват, че именно керамичните тухли са най-старият строителен материал. Стените, направени от тях в древността, са се запазили и до ден днешен. Един от плюсовете им е, че са много устойчиви на всякакви климатични условия - и на много високи, и на много ниски температури. Твърди се, че са устойчиви и на пожар и са водонепропускливи.
Керамичните тухли са с различни размери. Например, тухлите четворки обикновено са по-евтини, създават възможности за по-бърз строеж, а имат и добри топлотехнически характеристики. Единичните тухли също са доста популярни. Размерите им позволяват да се изграждат зидове с различна дебелина, в зависимост от необходимостта. Предлагат се и тухли и за зидове "на ребро" с дебелина 6,5 см, които са отлично решение за защита на външна топлоизолация или подземна хидроизолация.
На пазара се предлагат и метални керемиди, които са доста здрави, но сериозният шум при дъжд и градушка може да подразни обитателите.

Клинкерните тухли се използват за изграждането на декоративна зидария с голяма устойчивост на атмосферни влияния и измръзване, както и голяма якост на натиск.

Цената на керемидите, в зависимост от производителя, вносителя и качеството им, варира между 1 лв. и 3 лв. за бройка.

Дизайнът на покрива
издава характера

Дизайнът на покрива е важен за външния вид на сградата. При проектирането на къщата може да изберете класически вариант или доста по-разчупен. Може да изберете покрив с капандури, кули, или така да организирате пространството, че да имате огромна тераса, която да стане център на купони с барбекю, а защо не дори с малък басейн. Последните варианти обаче изискват доста по-сериозна поддръжка.

Най-често покривите се делят на три групи според формата си - плоски покриви, скатни покриви и покривна конструкция тип "черупка". Плоските покриви се използват най-вече за гаражи и пристройки. Основните им предимства са, че осигуряват по-добра светлина и вентилация. Може да построите следващ етаж, когато пожелаете и то за много кратко време. Според конструкцията, скатните покриви са едноскатни, двускатни, трискатни и многоскатни. Скатните покриви имат наклон над 10 градуса спрямо хоризонталната повърхност. Скатните покриви, които имат най-малко два ската, са конструирани, така че предоставят много използваема площ като таванско помещение. Дренажа им при дъждовно време и снеговалеж се осъществява лесно. Покривите тип "черупка" се използват от обществени сгради като библиотеки, театри, центрове за отдих, фабрики, търговски центрове и т.н.

Фасадата е визитната
картичка на сградата

Фасадата на сградата не бива да се подценява. Тя играе изключително важна роля в архитектурата, защото се явява външния вид на сградата и е едно от първите неща, които правят впечатление, когато се влиза в нея. Важни са нейният цвят и структурата на елементите. Цветът на фасадата се избира според това на какво място се намира сградата. Ако искате имотът да изпъква, обиколете квартала и изберете някой нетрадиционен цвят, който сградите наоколо нямат. Ако пък не искате да се набива на очи, подходящи за основния цвят на фасадата са приглушените нюанси на сивото, синьото, червеното, кафявото. Хубаво е да се избере цвят, който хармонично се съчетава с материалите, които участват в конструкцията на сградата. За цветовото оформяне на дадено пространство в повечето случаи хората избират един основен цвят, който да доминира над другите.

А каква боя да изберете? На пазара има много видове. Полимерната фасадна боя е на базата на висококачествени дисперсии с добавени минерални пълнители и устойчиви на ултравиолетови лъчи оцветители. След изсъхване образува високоустойчив филм с равна матова повърхност. 25 кг от боята излизат около 67 лв. Силиконовата фасадна боя е също с високо качество като тя е на базата на дисперсии и силиконова смола с добавени пълнители, водоотблъскващи добавки и висококачествени оцветители. Притежава покривна способност и дава възможност за работа върху различни основи. Цената за 25 кг е около 87 лв.

Фасадна мазилка на база течен алкален силикат, създава бяла или цветна водоустойчива грапава повърхност с гарантирана паропропускливост, устойчивост на измиване, студоустойчивост. Често се използват и фасадни мазилки на база акрилатна дисперсия, с добавени минерални пълнители. Мозаечната мазилка от естествен цветен мрамор се търси за цокли на къщи, коридори, входове и т.н. Хубавото при нея е, че е устойчива на износване, климатични условия, удар и надраскване.

Живият плет привлича
погледа на съседите

Оградата също е важна за привлекателния външен вид на къщата или промишлената сграда. Именно оградата попада първо пред очите на гостите и затова непременно трябва да привлече и задържи вниманието им. Тя може да бъде изградена от дърво, метал, пластмаса, бетон, тухли, други строителни материали или дори жив плет. Може да си изберете, спрямо вкуса и мястото, дали да е ниска и декоративна или висока с голяма степен на сигурност. Високите огради със ситни решетки пазят от кражби. Дървените огради изискват повече грижи - трябва да се боядисат и лакират отново, когато лака започне да пада. Много хора обаче ги избират, защото са красиви и фини. Металните огради са подходящи за монтаж както в индустриални сгради, така и в къщи. Моделите като цяло са семпли и класически. Някои от тях пък са с готически елементи. Пластмасовите огради са най-подходящи за ограждане на кътове с цветя или зеленчукови лехи. За бетонните огради казват, че са много здрави, надеждни и имат дълъг експлоатационен живот. Основните им елементи са оградни панели и колони. Ако искате да имате хубава и забелязваща се ограда, можете да засадите и жив плет. Височината, на която желаете да бъде плета се регулира с ножица за подрязване на храсти, а скоро този ритуал може да ви стане и хоби. Стандартните видове огради са най-често между 50 и 230 лв. за квадратен метър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай