Измамници искат пари от името на чиновник

Измамници искат пари от името на чиновник | StandartNews.com

София. Телефонни измамници събират пари от името на главния секретар на социалното министерство Стоян Стоянов. Това предупредиха от ведомството, след като получили сигнали от банки, фирми, институции и граждани.

Неизвестни засега лица им се обаждали, като се представяли за висшия държавен чиновник и искали средства за различни социални кампании, най-често свързани с деца и хора с увреждания. Ръководството на министерството и лично Стоянов обявиха, че никога не са имали практика да събират каквито и да е било средства по подобен начин.

За случая са уведомени органите на МВР. От полицията вече работят по установяването на измамниците.

Схемата им на действие е следната - от фирмите искали суми от порядъка на 500 лева, а от гражданите - по-малки. Има доста хора, които са се хванали на измамата и са дали пари. Те предавали сумите на солидно изглеждащ господин, с добри обноски и облекло. Тъкмо той се представял за главния секретар на социалното ведомство.

"Обръщаме се с молба към всички хора, институции и фирми да бъдат бдителни и при получаване на подобни обаждания да сигнализират органите на МВР", заявиха пред "Стандарт" от министерството. При аналогичен случай през лятото полицията задържа измамник от Луковит, който се представяше за зам.-министър на земеделието и предлагал съдействие на земеделци, кандидатстващи за субсидии по европейските програми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай