Изкуство на 180 градуса преобразява София

Изкуство на 180 градуса преобразява София  | StandartNews.com

Наши и чужди артисти правят експериментални пърформанси цяла седмица

Културната сцена в София и това лято ще бъде преобразена на 180 градуса с третото поредно издание на едноименния фестивал за съвременно изкуство. От 23 до 29 юли публиката ще се срещне с едни от най-актуалните имена в съвременната експериментална музика, танц, театър и визуални изкуства. Фестът е алтернативата за млади артисти, които искат да се отдалечат от правилата в изкуството и да развият своите иновативни идеи. В концертите, пърформънсите и изложбите участват наши и над 20 международни артисти. Арт локациите са "Фабрика 126", Гьоте Институт и VIVACOM art hall.

Инициатор и артистичен директор на събитието, което се сбъдва с подкрепата на Програма "Култура" на Столична община и Гьоте Институт, е фаготистът и експериментален музикант Александър Хаджиев. "Амбицията на екипа на "180р" е да развие изкуството не само за професионалисти, но и да привлече хора, които не са имали допир до тази материя. С още по-разнообразната програма тази година се надяваме софийската публика да намери нещо ново за себе си. А с обявяването на конкурс за късометражно видео, вдъхновено от София, всеки може да се включи във фестивала със своя личен артистичен принос", коментира Хаджиев.

Начало ще постави пърформънсът на електронния артист Стефан Голдман на 23 юли във "Фабрика 126". Той e български диджей и продуцент, роден и живеещ в Берлин. Едно от разпознаваемите лица на алтернативната електронна сцена ще пренесе публиката в нова звукова атмосфера, в която флейта, цигулка, тромпет и фагот навлизат в света на електронната музика. С него на сцената ще са музиканти от известната немска група "Ensemble Modern". Част от ансамбъла и италианската хореографка Сара Бицока ще проведат и специална работилница с избрани артисти от ромските малцинства. Те ще представят спектакъла "Paramitsha", вдъхновен от ромската култура и актуалното западно съвременно изкуство. Него ще може да видим на 24 юли.

Два са аудиовизуалните екпериментални проекта в програмата на 25 юли, пак във "фабриката". Първият е "move(ME-N)t" на Александър Хаджиев с Баухаус Десау и Кърт Вайл Фест. Чрез комбинацията от фагот, електронна музика и звука от видеоматериали Хаджиев представя историята на различни хора, напуснали родината си, за да следват своя път. Веднага след това композиторът и актьор Кристофър Джеймс Чаплин с Валентин Коле (обой), Жил Гритамер (пиано) и Лаура Ендрес (звуков дизайн) ще пресъздадат в аудиовизуален пърформънс столицата и нейните жители. София през очите и обективите на нейните граждани ще можем да видим и в третия ден на феста. Тогава ще бъдат представени финалистите в конкурса за късометражен филм. Лентите ще бъдат озвучени с музика, импровизирана на живо и изпълнена от ансамбъл "180р".

Сред основните акценти на арт събитието е и танцово музикално-театралното представление, вдъхновено от стихотворението "Черна песен" на Димчо Дебелянов. То е на 27 юли в арт галерията на Виваком. В него хореографката Сара Бицока и Александър Хаджиев с фагота си ще разкажат една приказка за поезията на символиста, изпълнена с човечност и деликатност. Програмата на фестивала ще ни предложи и второ издание на "ШахМат" (28 юли), когато е музикалната "битка" между струнните и духовите инструменти в изпълнение на камерни произведения от различни епохи. В последния ден на "180р" меломаните ще чуят оригинално електронно произведение от Стефан Голдман и четирите му акустични превъплъщеня, сътворени от млади композитори.

Фотоизложбата "Outletters" на Щиляна Андонова със социалистически лозунги от миналото и проектът на Мария Барбудова, който представя ърбън архитектура на малки обекти от София и Берлин, са финалните акценти в необичайния арт купон. Входът за всички събития е "по желание". Организаторите не искат да поставят цена на изкуството, затова оставят на публиката сама да реши как да допринесе за развитието на фестивала и артистите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай