Избраха проф. Петров за лекар на годината

Избраха проф. Петров за лекар на годината   | StandartNews.com

Бургас. Професор Николай Петров стана Лекар на годината. По традиция в деня на най-почитания български светец Свети Иван Рилски Чудотворец се връчват традиционните награди на Българския лекарски съюз.

Най-високият приз "Лекар на годината 2012" докторите присъдиха на проф. д-р Николай Петров, началник Катедра по анестезиология и реанимация (КАРИЛ) на "Военна болница" – София. Полковникът е и президент на "Дружеството на анестезиолозите в България", Републикански консултант по анестезиология, реанимация и интензивно лечение.

Член е на Европейската и Американската асоциация по Анестезиология, реанимация и интензивно лечение, както и на всички останали престижни международни организации в областта на интензивната медицина. Проф. Петров е и заместник-началник по диагностично-лечебната част на ВМА-София.

"Наградата е голям товар на доверие и отговорност към цялата лекарска гилдия. Но аз съм обикновен лекар и съм застрахован от болестите власт и пари", каза проф. Петров, след като шефът на съюза д-р Цветан Райчинов му връчи отличието.

Професорът каза още, че за него денят на атентата на летище "Сарафово" е бил един кошмарен инцидент и една добре свършена работа. Този ден бил и първият от лятната му отпуска. Проф. Петров пътувал със семейството си за Бургас, когато му съобщили, че има взрив и много пострадали хора. Той веднага тръгнал към мястото на инцидента и се включил в спасяването на пострадалите директно в операционните зали. Проф. Петров е специализирал в Париж и Бордо, в Швейцария и САЩ.

Тази година честването бе белязано от терористичния акт на летище "Сарафово". Затова БЛС награди всичките 53–ма лекари от Многопрофилна болница Бургас, които изпълниха професионално своя дълг. Кметът на Бургас Димитър Николов пък бе удостоен с почетния знак на БЛС "За изключителен принос за развитието на здравеопазването на град Бургас".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай