Избраха Антоний за митрополит на Западна Европа

Избраха Антоний за митрополит на Западна Европа | StandartNews.com

София. Светият синод на Българската православна църква избра епископ Антоний за митрополит на Западна Европа. 

С 10 гласа единодушно бе избран дядо Антоний. Митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф не е изпратил писмо със своята воля. В гласуването не участва и Неврокопският митрополит Натанаил.

Точно в 11.48 ч. новият митрополит влезе в залата на Синодалната палата, където вбъдеще ще заседава със събратята си архиереи.

Патриарх Неофит го поздрави за избора и каза, че го изпращат в епархията му в Берлин с обич. В емоционално слово дядо Антоний благодари на Негово Светейшество и на митрополитите, че са го избрали за един от тях. След това той благодари на пловдивския митрополит Николай, тъй като като негов викарий е научил много за духовната и административната работа.

След това благодари поименно на бившия митрополит за Европа Симеон, за чийто престол беше избран днес. Тази година дядо Симеон се оттегли поради влошено здраве и живее в специализирана институция във Финикс, Аризона, САЩ.

"Нека служението ми като митрополит бъде не за да угаждам на човеци, а на Бога", каза Антоний. Събратята му му изпяха "На многая лета", след което се почерпиха за здраве с прочутата църковна ракийка. 

По-късно вечерта днес ще се проведе първото заседание на Синода след избора. На 3 ноември в Берлин ще бъде интронизацията на новия митрополит в епархията му. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай