Избират владика на Европа на 27 октомври

Избират владика на Европа на 27 октомври | StandartNews.com

На 27 октомври Светият синод ще избере новото си попълнение - митрополит за Западна Европа. Вотът е бил насрочен на заседанието на архиереите във вторник. Седмица по-рано, на 20 октомври, епархийските избиратели в Европа ще трябва да посочат двама епископи, единият от които ще стане владика.

Синодалните старци са утвърдили и така наречената листа на достоизбираемите. От нея са отпаднали епископ Павел, срещу когото предстои църковен съд за погазването на каноните, епископ Теодосий, който стана печално известен с това, че недопусна в Троянския манастир посетители на инвалидни колички. От листата е отпаднал и епископ Константин.

За фаворит за избора за Европа в синодалните среди отдавна се сочи епископ Антоний, който от години е викарий на доскорошния титуляр митрополит Симеон. Дядо Симеон се оттегли от престола в Берлин заради влошено здраве и се лекува и живее в специализирана институция във Финикс, САЩ.

От днес до избора на митрополит епископ Антоний няма право да пребивава в Западната епархия, както и никой друг от кандидатите за престола там. До вота 35-годишният дядо Антоний ще е на разпореждане на пловдивския митрополит Николай, чийто викарий бе преди да замине за Берлин.

Синодът ще избира митрополит на Варна след като мине вотът за Берлин. Причината е, че не се знае кой от епископите ще бъде избран за Европа и ще трябва да се състави нова листа за овдовялата епархия край морето. Много е вероятно наследник на покойния дядо Кирил да бъде избран преди Коледа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай