Избират Варненски и Великопреславски митрополит

Избират Варненски и Великопреславски митрополит | StandartNews.com

София. Каноническият избор за Варненски и Великопреславски митрополит ще се извърши днес в Синодалния параклис „Св. цар Борис-Михаил Покръстител", съобщиха от Светия Синод на Българската православна църква.

Литургията ще започне около 9.00 часа, а самият избор - около 10.30 - 10.45 часа. Патриархът ще се обърне с няколко думи към митрополитите и изборът ще започне, като първо патриарх Неофит, а след него и останалите митрополити по старшинство ще влизат един по един в олтара на параклиса и върху разтворено св. Евангелие върху светия Престол собственоръчно ще изписват името на своя избраник - един от двамата епископи избрани от епархийските избиратели предната неделя. В същото това време двамата епископи молитвено ще участват в светата Литургия в катедралния храм "Св. Александър Невски".

Към 11.15-11.30 часа Патриарх Неофит ще оповести резултата от избора и ще изпратят архимандрит Дионисий към патриаршеската катедрала, за да призове двамата епископи.

На 15 декември се проведе Епархийският избор - първият етап от избора на нов Варненски и Великопреславски митрооплит. Във Варна - центъра на овдовялата епархия, под председателството на Доростолския митрополит Амвросий, наместник на овдовелия Варненски и Великопреславски епархийски престол, от листата на епископите - кандидати за митрополитския престол, изискваните от Устава на БПЦ повече от половината от гласовете, получиха Преосвещените епископи Знеполски Йоан - 22 гласа и Мелнишки Серафим - 19 гласа. Така двамата стигнаха до Каноничния избор, който е окончателен. Вчера Светият синод разгледа документацията по проведения първи етап от избора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай