Петък,

Историята ни е магнит за китайските туристи

От: Failed to load user -
Историята ни е магнит за китайските туристи
A
A
A

София. Древната история и култура на България могат да се превърнат в магнит за китайските туристи при повече реклама на необятния азиатски пазар. Това стана ясно дни преди провеждането на най-големия досега българо-китайски бизнес форум в Пловдив на 28 май.

През последните години китайските граждани са с растящи доходи и голяма част от тях избират за ваканцията си Европа заради древната история, култура и природа. Това заяви Юан Кехуа, икономически и търговски съветник в посолството на Китай в България. В момента азиатските туристи предпочитат посещенията в Италия, Гърция и Франция, но при по-удобни транспортни връзки и повече информация за страната ни биха избрали и ваканция у нас, обясни съветникът. В Китай от деца познават историята на тези страни, затова и ги предпочитат, обясни интересът към конкурентите ни на Стария континент Юан Кехуа.

Той заяви, че сънародниците му харесват страната ни и заради възможностите за пазаруване на продукти с розово масло и качествени родни вина. При голям интерес от страна на китайските туристи у нас ще има нужда и от нови пътища и повече хотели, обясни съветникът от КНР.

По време на форума в Пловдив над 150 бизнесмени от азиатската страна ще водят преговори с потенциални родни партньори и ще получат повече информация за възможностите за инвестиции у нас, обясни кметът на града под тепетата Иван Тотев. Те ще направят и опознавателна обиколка из родни туристически забележителности. Представители на външно министерство пък ще обсъдят с гостите възможностите за облекчаване на режима за издаване на визи за китайски граждани.

През последната година у нас са пристигнали 10 000 китайски туристи, отчете зам. туристическият министър Иво Маринов. Стокооборотът между двете страни през 2012 г. е 1,73 млрд. долара, като ръстът на родния износ е 88% за година.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички