Историите на смелчаците на Богоявление

Историите на смелчаците на Богоявление | StandartNews.com

Въпреки зверския студ смелчаци от цяла България се хвърлиха в ледените води навръх Богоявление. За да извадиш кръста, се иска кураж, но късметлиите имат Божията богословия за цялата година. Всеки от мъжете, извадил разпятието, има своя история. "Стандарт" предлага четири от тях.

Пламен извади кръста след пророчески сън

Рейнджърът от пловдивската 68-ма бригада "Специални сили", който извади Богоявленския кръст от ледените води на Марица, има едно-единствено съкровено желание. Пламен Павлов иска тази година да му се роди дълго чаканата рожба. Двамата със съпругата му Краси, която в момента е студентка във Висшето училище по агробизнес в Пловдив, са неразделни от 12 години. Живеят задружно като една фамилия в една къща с нейните родители и семейството на сестра й. Не им липсва нищо освен един наследник, когото чакат от пет години. След като успя да хване кръста в понеделник, Пламен видя в това знак, че желанието му ще се изпълни. Разказва още, че за втора поредна година скача в Марица за кръста, но този път бил убеден, че ще го хване, защото сънувал предната вечер пророчески сън. Сънувах кръста и знаех, че сега ми е времето, защото съм на Христова възраст - 33 години, сподели рейнджърът развълнуван още щом излезе на брега на реката с разпятието в ръка. Дори не усетил студа, защото за него участието в ритуала било като мисия. Преди две години участвал в друга мисия като рейнджър. Ходил в Афганистан, където се научил каква е цената на живота и че човек трябва да се уповава на господ. Признава, че е вярващ човек и това ясно пролича, когато целуна разпятието и го подаде на дядо Николай, който пък от своя страна го благослови и му пожела Богородица да закриля него и семейството му. Вярвам в Бог и неговата сила, повтори няколко пъти Пламен и обясни, че иска по-добър живот за всички, всички хора да са здрави и щастливи. Зарече се, че оттук нататът всяка година ще участва в ритуала на Богоявление. Не пропусна да сподели и това, че по време на водосвета е приложил военна тактика. Още преди дядо Николай да хвърли разпятието, вместо като другите да стои на брега и да чака, той нагазил навътре в реката и си поставил за цел да види къде ще падне кръстът. В момента, в който владиката го хвърлил, бил най-близо и успял да изпревари останалите 60 смелчаци. Рискът беше голям, тъй като в момента течението е много силно и реката можеше да ме отнесе, но пък си заслужаваше, разказа още щастливият рейнджър.

Боецът Зарко 5 пъти спасява разпятието

ММА боецът Светлозар Савов извади за 5-ти път кръста на Богоявление. 26-годишният състезател по свободни боеве пребори още 12 мераклии, които се хвърлиха в ледените води на река Дунав при Русе. Освен със спортните си успехи Светлозар Савов е известен и като гадже на фолк звездата Десислава. Двамата се запознават на снимките на видеоклип към нейна песен преди няколко години. Светлозар вади за първи път богоявленския кръст през 2009 г. в родния си град Златарица, а след това се преборва за светинята все на Дунава. Прави го през 2010-та, 2011-та, 2013-та и тази година.
"Човек трябва да е вярващ, за да успее. Пожелавам на всички да са живи и здрави. Когато човек е здрав, всичко друго може да постигне", каза след като излезе с кръста от реката младият мъж. Той тренира бойни изкуства в дунавския град, където е завършил кинезитерапия в Русенския университет. Зарко, както го наричат приятелите, вече има десетки участия в турнирите по свободни боеве. Последното му състезание е през декември в Америка. Савов е шампион в средната категория на една от най-популярните ММА организации е Европа - WFC.

Видинчанин остана без гащи след скока

На Богоявление преди ден кръста в Дунав при Видин спаси 33-годишният Пламен Симеонов. Този път за него в ледените води скочиха 20 мъже и 2 жени. Епископ Поликарп, викарий на Видинския митрополит Дометиан, се престара в мятането на богоявленския кръст. Той го хвърли доста далече в реката. През предишни години разпятието можеше да бъде достигнато само с газене в студената вода, но този път това бе невъзможно. До него можеше да се стигне само с плуване. Пръв с почти лъвски скок във водата се хвърли Пламен Симеонов. За секунди той се отдалечи от останалите и на метри от кръста вече нямаше конкуренция. Мъжът обаче не побърза да излезе на брега. Паднаха ми гащите, донесете ми дрехи, завайка се мъжът. И в същото време замята около себе си червения бански, който се бе скъсал. След доста зъзнене мъж заплува към него с хавлиена кърпа. Пламен си направи препаска с нея и излезе на сухо. Желая на всички ви здраве, късмет и щастие, обяви настръхналият от студа победител.

Пламен Симеонов скача за кръста за четвърти път. Спасява го за втори - през 2012 и сега. Приятно ми е да скачам, аз съм здрав, минал съм през казармата, обяви той. Пък и 100 лв. няма да са ми излишни, зарадва се на парите, които получи от и. д. кмет на Видин инж. Добромир Дилов. Пламен е безработен. Живее в ромския квартал "Нов път" със съпругата и трите си деца. Случилото се с него в реката разсмя от сърце публиката. Разотивайки се, хората се питаха как стана това? Конкуренцията ли му скъса гащите, дърпайки го назад, или старият бански не е издържал на водния натиск?

Строител с голям шлем за Богоявление

Голям шлем, но не от победи в тениса, а от спечелени битки за хващането на Богоявленския кръст направи навръх Йордановден 30-годишният Боян Василев. Строителят успя да хване за четвърти път християнския символ по време на ритуала в Разлог. Вече 15 години той се хвърля в ледените води на езерото в централния парк. "15-годишен бях, когато влязох за сефте в езерото. Направих го за здраве, а не толкова за хващането на разпятието. От този момент не знам що е болест. Ще участвам в ритуала до навършването на Христовата възраст", споделя Боян Василев. Спомня си как през 2004 г. за първи път се докопал до кръста. Има си печеливша стратегия. Никога не скача във водата още при първото замахване на свещеника с кръста. "Трябва да си много концентриран. Тази година имаше и много лед, който разчупихме, за да се проведе ритуалът. Да следиш полета на кръста и да видиш точно къде пада. И да знаеш, че пада встрани, а не право надолу", разкрива тайната си Боян. По този начин спечелил и във вторник. Изчакал всички да се метнат във водата, последен се хвърлил, но веднага сграбчил кръста и го целунал. Нужен е и малко късмет. "Сега три дни ще обикалям къщите в града с кръста и наричам навсякъде за здраве, късмет, обич и благоденствие във всеки дом. На четвъртия ден ще върна разпятието в църквата. Хората дават различни неща - ракия, суджук, сланина, стотинки, по някой лев. Но никой не е длъжен да дава пари. Важно е да се ходи по къщите за здраве, а не за трупане на пари", категоричен е строителят, който тези дни е в отпуск заради хванатия кръст и обикалянето на домовете. Боян е разведен, но е в много добри отношения с бившата си съпруга, с която имат две деца - 7-годишен син Димитър и 5-годишна дъщеря Милена. "Аз ще спра със скачането в езерото, но ще ме наследи синът ми. Правя го и чауш /б.а. - кукер/", твърди Боян, когото в Разлог вече наричат Властелинът на кръста. Той пожелава на себе си и своите съграждани най-вече здраве, късмет и успех.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай