И кметове бесни на сметките за ток

И кметове бесни на сметките за ток | StandartNews.com

И кметствата започнаха да недоволстват от високи сметки за ток. В черноморското с. Кранево последната сметка е 6500 лв. при 3180 за предходния месец. Тези пари за ток са натрупани от детската градина, кметството и уличното осветление.

След надигналата се вълна на недоволство в цялата страна, кметът на селото Румен Николов решил да провери каква е сметката за ток на кметството. Стреснал се от сумата, особено след като я сравнил с тази от миналата година за същия период.

„За предходната година, за абсолютно същият период имаме 4700 лв. ток, сложихме 14% увеличение и пак сме с 2000 лв. по-малко отколкото имам за тази година - 6500 лв. за този същия период. Това са над 2000 лв. разлика. И затова се чудя и се мая, защо и как в тази стагнация ще си платим тези пари. И нали се сещате, че тези 2000 лв. са ми много ценни, за да си изкърпя някоя и друга дупка или нещо друго да свърша по селото”, обясни кметът пред бТВ.

Николов не приема обяснението на „Енерго-Про”, че причина за високите сметки са почивните дни и по-студеното време, защото детската градина не работи от 20 декември и целия януари, а по време на многото почивни дни администрацията също не работи. И остава само уличното осветление, което обаче не се влияе от почивни дни и ниски температури.

„Имам около 300 осветителни тела, които осветяват селото. 90% са енергоспестяващи, това са пурички, но те са на 55 вата. Осветлението се командва от фотоклетка. Така че фотоклетката плюс минус 2-3 минути светва и угасва уличното осветление. Парното ми е локално, на нафта, тука в кметството имам 1-2 лампи и компютрите, 1 хладилник и това е то”, казва Николов.

В детската градина се готви на ток и газ, топлят се с парно. „Декември месец 2-3 дни най-много да е пускан климатикът, когато бяха много минусови температурите. По принцип парното работи, топличко е, а децата непрекъснато се движат и просто няма смисъл”, заяви директорката Дарина Пенева.

Кранево не е изолиран случай, твърди кметът Николов. И други села в общината били с двойни сметки за ток.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай