Границата ни с Гърция остава блокирана

Границата ни с Гърция остава блокирана | StandartNews.com

Всички гранични пунктове с Гърция остават затворени за движение - „Кулата-Промахон", „Илинден-Ексохи", „Капитан Петко войвода-Орменион", „Златоград-Термес", „Ивайловград-Кипринос" и „Маказа-Нимфея". Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

"От гръцка страна дойдоха двама овчари. Не се разбрахме нищо. Просто нямаше с кого да отговаряме. Хората от стачния комитет, които обещаха, ги нямаше", обясни български превозвач.

На въпроса дали българските щофьори планират да потърсят правата си в съда, един от шофьорите заяви: "Няма да оставим нещата така".

След насрочените преговори за евентуална отмяна на блокадата, вчера Атина не изпрати легитимен представител, който да вземе крайното решение. Българската държава в лицето на транспортния ни министър и местната власт получи силна плесница от гръцките си съседи, предаде Нова телевизия.

Това разгневи нашите превозвачи, които се заканиха да продължат контраблокадата.

"Какво да говорим, те се подиграват зловещо с нас. Просто съм възмутен от дъното на душата си. Такава подигравка с България не съм виждал никога", каза още той.

Утре гръцкият премиер Алексис Ципрас ще се срещне с протестиращите фермери.

Припомняме, че близо месец ситуацията по българо-гръцката граница е усложнена. Вчера българските власти направиха пореден опит да решат проблема по границата, като взеха участие в среща с гръцки представители. В срещата взеха участие транспортният министър Ивайло Московкси, областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, посланикът на Гърция в България Димостенис Стоидис, представители на българските превозвачи и на земеделските производители. Пред журналисти министър Московски заяви, че никога не е виждал такова безобразие и подигравка с България. Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов допълни, че местната власт ще подпомага шофьорите в режима, в който досега, го е правила, и ако нашите превозвачи решат да продължат с блокадата , ще им осигуряват храна и вода. По-късно бе проведена и втора среща, след която резултатът бе същия. Исканията на българските превозвачи са две - трайно отваряне на граничния пункт и премахване на тракторите, съобщи "Фокус".

На 16 февруари, вторник, заради неспазените обещания от страна на гръцките фермери, които бяха обявили график за пропускане на камиони, българските превозвачи обявиха контраблокада. Шест дни продължава двойната блокада на ГКПП „Кулата-Промахон". В четвъртък бяха затворени „Илинден-Ексохи", „Капитан Петко войвода-Орменион" и „Маказа-Нимфея". В петък превозвачите блокираха „Златоград-Термес" и „Ивайловград-Кипринос".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай