Граничен полицай застреля нелегален имигрант в Странджа (ОБЗОР)

Граничен полицай застреля нелегален имигрант в Странджа (ОБЗОР) | StandartNews.com

Униформеният стрелял след съпротива във въздуха, куршумът рикоширал

Млад мъж, вероятно от афганистански произход е загинал от куршум, близо до границата. Инцидентът е станал в около 22 часа вечерта в четвъртък. Убитият е нелегален имигрант, който преминал българо-турската граница заедно с още 54 души.

Смъртоносният куршум е изстрелян от граничен полицай като предупреждение във въздуха, тъй като групата оказала съпротива при опита за задържане. Куршумът обаче рикоширал в моста, под който се разиграл екшъна и попаднал във врата на мъжа. Всички от групата са млади мъже, физически здрави и силни и на възраст между 20 и 30 години, заяви на извънредна пресконференция в Елхово Главният секретар на МВР Георги Костов. Заедно с окръжния прокурор на Бургас Калина Чапкънова, той разказа подробности около нещастния случай, при който загина човек. 

Убитият мъж се е придвижвал заедно с цялата група посред нощ в полите на Странджа. Мястото, през което са проникнали, е силно пресечено с неравен релеф и е осеяно с гористи местности. До момента не е ясно дали групата е имала водач, но разследващи смятат, че хора, които не познават релефа трудно биха могли да се справят сами с тежкия преход, още повече посред нощ. Пробивът на неканените гости е бил регистриран чрез интегрираната ни система и след като групата е засечена, към нея тръгват трима служители на Гранична полиция. Всички от екипа са с голям опит и дългогодишен стаж в системата, каза главният секретар Георги Костов.


Когато граничарите пристигнали, открили, че имигрантите се крият под мост в местността "Рибарска среща", която се намира по пътя Средец-Бургас, близо до разклона за село Дюлево. Униформените действали по всички правила , спазвайки стриктно процедурата по задържане на нелегалните имигранти. Мъжете от групата обаче оказали съпротива и демонстрирали агресивно поведение. За да респектира мъжете и да предотврати опасността от физически сблъсък, единият от граничните полицаи произвел предупредителен изстрел във въздуха. Секунда по-късно един от бежанците паднал на земята мъртъв. Според разследващи, куршумът е рикоширал в конструкцията на моста и е уцелил случайно мъжа. "Загиналият е прострелян в областта на врата, което е довело до смъртта му", коментираха лаконично от съдебна медицина, където трупът е изпратен за аутопсия. Главният секретар на МВР опроверга първоначално разпространената информация, че групата е била въоръжена и мъжете са стреляли първи срещу полицаите.

"Нямаме данни те да са били въоръжени, но съотношението е било показателно. Трима срещу 54", заяви Георги Костов. По случая е образувано досъдебно производство и вече тече разследване под наблюдението на окръжна прокуратура Бургас.
Веднага след инцидента, задържаните мъже са отведени в ГПУ- Средец, като се очаква всеки момент те да бъдат транспортирани в бежанския център в Елхово. Тепърва предстоят разпити, които ще установят как и къде групата е преминала границата и дали е имала водачи. Самите те твърдят, че са афганистанци, но произходът им също е под въпрос, тъй като в тях не са открити никакви документи за самоличност.

„Задържаните мъже са много млади, на възраст между 20 и 30 години, в изключително добра спортна форма. Казват, че са афганистанци. Заловени са от граничните полицаи, след засечен пробив в интегрираната система. Най-вероятно са икономически имигранти, но това ще бъде установено със сигурност след беседи със задържаните в приемния център в Елхово, в които ще участват и агенти на ДАНС", коментира главният секретар на МВР Георги Костов.

Той уточни, че сред задържаните няма български гражданин. Разследващите обаче не изключват вероятността някой от групата да е българинн и умишлено да се прикрива, за да избегне наказателно преследване за каналджийство.
„По случая е образувано досъдебно производство, уведомен е Главният прокурор Сотир Цацаров. Незабавно на място е изпратен следовател. Извършен е оглед на местопроизшествието под моста, иззето е огнестрелно оръжие със седем патрона в пълнителя, при вместимост от общо осем. Това доказва, че е произведен само един изстрел", потвърди окръжният прокурор Калина Чапкънова. Тя допълни, че е назначена балистична експертиза, чрез която ще се установи механизма на стрелбата. Извършен е и втори оглед встрани , на около 65 метра от мястото на инцидента, където е било преместено тялото на простреляния имигрант с цел да му бъде оказана медицинска помощ. Прокурор Чапкънова заяви още, че граничният полицай, изстрелял рикоширалия куршум не е задържан. Освен служебното оръжие на граничния полицай, от местопроизшествието са иззети още няколко веществени доказателства - два мобилни телефона и туристическа раница, която е била на гърба на убития бежанец.

Главният секретар на МВР Георги Костов, заяви, че проблемът с бежанците е много сериозен.
„Нашите служители на границата са подложени на силен миграционен натиск. Само си представете – трима срещу петдесет и четири! Тези хора, освен нарушители, са извършили и престъпление по действащия наказателен кодекс на страната. Групата е изключително голяма и изключително хомогенна. Тепърва ще се прави оценка за рисковете, които носи за националната сигурност на страната проникването на такива хомогенни групи от млади хора, които подчертано действат организирано. Определено има разлика в профилите на нарушителите от летните месеци и сега в Странджа. Тогава бяха основно сирийци, майки с деца и смесени групи, а в конкретния случай не се касае за такава група", заяви Георги Костов. Той уточни, че към момента в бежанските центрове са задържани близо 1200 души, от които 900 са афганистанци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай