ГЕРБ показа забавяне на данни по делото за АЕЦ Белене

Не се съмнявам, че екипът на Стойнев защитава българския интерес, каза Станишев

ГЕРБ показа забавяне на данни по делото за АЕЦ Белене | StandartNews.com

София. ГЕРБ ще сезира главния прокурор заради забавянето на данни по арбитражното дело срещу България за АЕЦ Белене. Бойко Борисов и бившия министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев представиха пред журналисти в парламента писмо от адвокатската кантора, която защитава НЕК пред Международната търговска камара по дело, заведено от Атомстройекспорт с искане за 1 млрд. евро. Писмото е изпратено до министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. 

В него се казва: "Уважаеми г-н Стойнев, позовавам се на срещата си с Вас и г-н Иков във вашия кабинет на 9 август 2013 г. и писмото ми до Вас с дата 23 август 2013, изтъкващо спешната необходимост НЕК да вземе решение във връзка с нашите препоръки за ангажирането на експерти и определени свидетели, имайки предвид кратките времеви срокове (трябва да подадем информация на НЕК до 25 октомври 2013). До този момент не съм получил отговор на писмото си и никаква информация дали са взети мерки по нашите препоръки за ангажирането на експерти и свидели. При тези обстоятелства трябва да повторя, че продължителното забавяне при решението по този въпрос ще навреди на позицията на НЕК и в крайна сметка да стане причина НЕК да загуби този арбитраж за 1 млрд. евро с последиците за държавата и за НЕК.Приложените правила ясно ограничават времето до 25 октомври 2013 години, и ако това не се случи, България може да загуби арбитража. Освен това няма възможност за обжалване в арбитража. Също така има законов риск за държава, ако "Атомстройекспорт' искат да приложат решението върху България, като е възможно това да се случи. Този арбитраж не касае защита или атака срещу политиците или решенията нито на правителството на г-н Станишев, нито това на г-н Бориосов, свързани с проекта "Белене". "Атомостройекспорт" просто предявява претенции относно пари за работата, за която се твърди, че е извършена във връзка с проекта "Белене". Също и за печалбата, която твърдят, че им е отнета след спирането на проекта. НЕК на свой ред предявява претенции за пари, които счита, че "Атомстройекспорт" й дължи. Единствената цел на нашата функция е водене на защита срещу финансовите искания и срещу ограничаване на финансовото излагане на НЕК и потенциално на българските данъкоплатци". Писмото е подписано от Кристофър Сепала.

От ГЕРБ заявиха, че данните от това писмо ще се проверят. „С това писмо ще сезираме главния прокурор. Имаме само един месец и ако не се отговори на тези неща, България ще бъде задължена с 1 млрд. евро. Този арбитраж може да бъде спечелен от България със сигурност. Те затова не дават данни", коментира Бойко Борисов. „Това явно не ги касае тях, защото 1 млрд. евро, ако не дават данните, ще си ги разделят тези, които пречат, с фирмата, която иска 1 млрд. евро от България. Това е проява не на компетентност на това правителство и този министър, а проява на умисъл", каза още Борисов. 

"Поредните глупости на ГЕРБ - не се съмнявам, че екипът на г-н Стойнев като министър на икономиката прави всичко необходимо да бъде защитен българския интерес", заяви в парламента лидерът на БСП Сергей Станишев. "ГЕРБ, понеже са гузни, няма какво да отговорят на конкретните факти, затова търсят поводи да отвлекат вниманието. Искам да ви припомня следните обстоятелства: първо, ГЕРБ и Борисов 4-5 пъти си смениха радикално позицията за АЕЦ"Белене", от "против" към "за", към"ще видим"...пак "против", каза Станишев.

Той напомни действията на предишното управление по повод на проекта за втора атомна централа. "През пролетта на 2012 г. наложиха със своите гласове решение на парламента за спиране на проекта. Само че договорът не е прекратен - десетки милиони са платени досега заради това, че правителството на г-н Борисов не предприе стъпките, които обеща за прекратяването му. В т.ч. и през тази пролет са платени към 12-14 млн. евро на консултанта, по информацията, която предостави г-н Стойнев на прокуратурата", добави Станишев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай