Ето ги баровците със самолети у нас

Известни имена има сред тях

Ето ги баровците със самолети у нас | StandartNews.com

140 българи притежават личен самолет или хеликоптер, показа проверка на Telegraph.bg в регистъра на гражданските въздухоплавателни средства. Общият брой аероплани и хеликоптери на частни лица у нас надхвърля 250, като по-голямата част от тях не са регистрирани в България, а в други европейски държави или САЩ.

Частници притежават 12 реактивни джетове, които са и най-скъпите летателни средства, притежавани от българи.

Известните хора у нас са и сред притежателите на луксозни реактивни самолети, чиято цена надхвърля 10 млн. евро, установи проверка на „Телеграф“. Притежател на най-скъпия самолет е бизнесменът Васил Божков. Това е „Чалънджър CL 601”, с който Божков стигна до Дубай преди 2 години. Машината е с 16 места, купена през 2004 г.

Божков притежава и още 7-местна „Чесна Ситейшън”, купена през 2005 г., и реактивен „Лиърджет 60 XR”. Вторият известен бизнесмен, който притежава много скъп самолет, е Валентин Златев. Той купи ултралуксозния поръчков „Лиърджет 60 XR” през март 2015 г., който преди това беше собственост на подсъдимия банкер Цветан Василев.

Сред собствениците на самолети е и бизнесменът Митко Събев. Той разполага с „Бийчкрафт” за 6-7 пътници и 14-местен „Чалънджър”. Изпълнителният директор на курортния комплекс Албена Красимир Станев е другият известен притежател на самолет от този клас

 9-местен „Джъмбо“ пък притежава бизнесменът Валентин Захариев. Горди собственици на по-малки аероплани са братя Диневи. От политиците притежатели на такива летателни апарати са общинарят от Бургас Бенчо Бенчев и бившият депутат Красимир Велчев.

Първият частен самолет в България се появява преди точно 30 години. През 1992 г. е купен с кредит от авиационното дружество „Ист-уест”.Машината е доста стара, произведена е през далечната 1975 г. Купена е от Далас за 900 хил. долара

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай