Епископ Йоан е новият Варненски митрополит

Епископ Йоан е новият Варненски митрополит | StandartNews.com

София. Новият Варненски и Великопреславски митрополит е знеполският епископ Йоан, обяви патриарх Неофит.

Знеполският епископ Йоан е спечелил с 9 гласа, а три гласа са били за Мелнишкият епископ Серафим. За него гласуваха Пловдивският митрополит Николай, Великотърновският Григорий и Европейския Антоний.

Група миряни, предвождани от Бисер Миланов, известен като Петното, за кратко възпрепятстваха избора със скандирания и се наложи да бъдат изведени.

Изборът на митрополит за варненската епархия се оказа трудна задача след смъртта на дядо Кирил през юли. Наложи се да бъдат проведени три епархийски избора.

"Да бъде твоята воля, Господи, за оказаното доверие и топлата братска обич всесърдечно благодаря на вас, светейши и владико", каза Варненският и Великопреславски митрополит Йоан след избирането му.

„Искрена благодарност отправям към високопреосвещените архиереи, членове на Светия Синод. Благодари на всички православни българи и всички, които са му помагали по пътя му. Моля Ви многоуважавани събратя да ме приемете като най-малък брат възлюбен", добави новият митрополит.

Негово Светейшество патриарх Неофит поздрави новоизбрания митрополит и отправи към него напътствено слово.

„На малкото се оказа верен, затова Бог за голямото те постави, но за по-високото служения идват и по-големи отговорности. Митрополитското служение е тежко, съпроводено с много изпитания. Бъди усърден в службите и молитвата, както къщата, изградена на камък, не могла да бъде поклатена нито от силните ветрове, нито от силните реки. За тебе като епископ на църквата следва да пазиш ревностно чистотата на православната вяра. Внимавай във всяка своя дума и дело, да не би да послужиш за съблазън на неукрепналите във вярата и като проповядваш на другите, сам негоден да станеш", се обърна към новия митрополит патриарх Неофит.

Знеполският епископ Йоан (светско име Иво Иванов) е роден през 1969 г. в Ямбол. Завършил е Богословския факултет на Софийския университет. По-късно специализира в Московската духовна академия в Троице-Сергиевата лавра. През 1998 г. постъпва като послушник в Кокалянския манастир с духовен старец архимандрит Назарий. През 1999 г. е ръкоположен в йеромонашески чин в столичния катедрален храм „Света Неделя". От 2002 г. приема назначение за протосингел на Софийска митрополия и българския патриарх Максим го въздига в архимандритско достойнство. Получава епископска хиротония през 2007 г. От тогава е викарий на Софийския митрополит.

Серафим Мелнишки пък е фаворит за митрополит в Неврокопско след кончината на дядо Натанаил.

Серафим е роден на 4 юли 1974 г. в бургаското село Зорница като Динко Динков. Завършил е Математическата гимназия в Ямбол, след това Лесотехническия университет в София в специалност "Ландшафтна архитектура". 14 години по-късно - през 2011 г., взима диплома в Богословския факултет в Алма матер. Послушник е в Хаджидимовския манастир от 1997 г. През 2000 г. покойният дядо Натанаил го подстригва за монах. През 2008 г. е назначен за игумен на Роженския манастир. А от 2011 г. е викарий на Неврокопския митрополит.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай