Елитни рейнджъри в битка със стихията

Елитни рейнджъри в битка със стихията | StandartNews.com

Мисията възможна за героите в преспите

Мисията възможна в огромните преспи. Стотици хора се втурнаха да спасяват болни и да носят хляб и лекарства на откъснати от света бедстващи села. Жени газеха километри в бяла планинска пустош, за да стигнат до млади и стари, които имат нужда от помощ. Мъже с тежки машини разчистваха цели денонощия пътища от натрупалия колкото човешки ръст сняг. Лекари, военни, гранични полицаи, пожарникари, кметове и доброволци се изправиха срещу невижданата от години стихия, която се стовари върху Южна България. Те пробиваха пътищата, за да стигнат до останалите денонощия без ток и телефон села. Една млада лекарка спечели уважението на хората в цялата страна, след като сама 4 часа ходи пеша, за да спаси бебе с алергия. Кметица пък обу ботуши, преметна през гърба си чувал с хляб и лекарства и 7 километра вървя през преспите, за да занесе най-необходимото на хора в бедстващи райони. Шофьор на снегорин и колегите му не спаха две денонощия и не слязоха от машините, за да разчистват пътища. Шеф на батальон и войниците му бяха посрещнати като освободители, след като пробиха през снега до села в Родопите. Хората ги посрещаха с благодарност. Някои - и със сълзи в очите. За мнозина те са спасителите, героите, които показаха, че бедстващите не са забравени от Бога. А те самите са категорични, че не са направили нищо необичайно. Представяме ви част от героите в преспите, които впечатлиха България.

Снегоринът е хубава, но нежна машина, казва командирът на 101-ви Алпийски батальон подполк. Кацаров

Бедстващи села посрещат като оснободители елитния 101-ви Алпийски батальон. Военните заедно с командира им подполк. Димитър Кацаров вече седми ден разчистват пътищата до хората и до авариралите далекопроводи. Поделението се слави като единственото в Българската армия с алпийска подготовка на военнослужещите. Акцент в нея са операциите в планината. Батальонът е част от 68 бригада Специални сили - Пловдив и наследник на 21-ви Средногорски полк, освободил Родопите.

А начело на звеното от 5 години е подполковник Димитър Кацаров. Роденият в Смолян мъж е един от най-уважаваните хора в региона. Съпругата му е учителка, имат двама синове. Преди месец кметът Николай Мелемов му връчи "Златен плакет" за 50-годишния му юбилей. Подполковникът бе поздравен от губернатори, полковници, генерал-майори. А началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов му подари сувенирен нож "Манлихер". Специален поздрав към шефа на 101-ви Алпийски батальон за юбилея отправиха и родопчаните Валя Балканска и гайдарят Петър Янев.

От седмица целият елитен батальон помага на хората в планината да се справят с бедствието. Едната група чисти пътища със снегорини, другата помага на екипи на НЕК да стигнат до съборен голям стълб за високо напрежение. А третата е пратена с 30-киловолтов агрегат в дом за психичноболни в района, където 6-и ден няма ток. "Хората там започват да буйстват, не могат да ги перат, нямат телевизия, осветления. Ще поддържаме този агрегат до възстановяване на тока, което трябва да се случи в четвъртък или петък сутринта", разказва подполк. Кацаров. Преди ден бойците му са доставили 2000 хляба на село Неделино. "Когато влезем в село, където от 4-5 дни няма път и е отделено от света, хората излизат от къщите и започват да ни махат, благодарят ни. Наистина мога да кажа, че имам чувството, че ни посрещат като освободители", разказва шефът на 101-ви Алпийски батальон.

Преди дни се наложило бойците му да вадят затънал в двуметрови преспи трактор. По думите му най-големият проблем са дърветата - нападали са като клечки и спират машините. "Ние за ден можем да изчистим 25 км, но трябва да няма препятствия. Снегоринът е хубава, но нежна машина - ако попаднат камъни или дървета в нея - край", казва подп. Кацаров. Той и хората му работят по 12 часа, кметове и губернатори им помагат с гориво за машините.
Самият подполковник Димитър Кацаров е участвал в мисии в Камбоджа, Ирак, Косово и Босна и Херцеговина. Рейнджърите в елитния батальон минават специална подготовка - имат зимни лагери, в които трябва да оцеляват при трудни условия и бой в снежните преспи.

По време на обученията командосите вдигат снежни иглута и хижи високо в планината, усъвършенстват стрелбата, спускането с въжета и специфичните си военни умения. Специално внимание се обръща на ски подготовката им, тъй като батальонът е специализиран в нея, подчертава подполк. Димитър Кацаров. И резултатите са налице - преди седмици военните се завърнаха с престижното 4-о място в Италия. И веднага след това заминаха на едно от най-тежките състезания - "Еделвайс Рапид", което се провежда в австрийските алпи.

Сред командосите, които подп. Кацаров обучава и ръководи, има и не малко жени. През 2012 г. бойците от смолянския батальон се бориха със зимната стихия по пистите в Банско, Боровец и Пампорово преди провеждането на топсъстезанията за световните и европейските купи. Тази зима армейците подготвяха трасетата за стартовете за жени от Световната купа по ски алпийски дисциплини, които се проведоха от 27 февруари до 1 март в Банско.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай