Д-р Вера Церовска пое женската щафета в Перник

Д-р Вера Церовска пое женската щафета в Перник | StandartNews.com

Осем червени областни крепости паднаха на втория тур на местните избори. След оспорвана битка БСП загуби накуп Видин, Сливен, Перник, Враца, Ловеч, Шумен, Търговище и Разград. В някои от тях по едни или други причини социалистите се отказаха от досегашните си успешни градоначалници и излъчиха бледи номинации. В Търговище левите дори не стигнаха до балотаж, и там на втори тур се изправиха един срещу друг ГЕРБ и ДПС. В своя поредица "Стандарт" ще представи най-ярките покорители на червените бастиони. Днес ще представим новоизбраните градоначалници на Видин - Огнян Ценков, Сливен - Стефан Радев, и Перник - Вяра Церовска.

За четвърти пореден мандат на кормилото на властта в Перник застава жена. Новият кмет на Перник е предложената от ГЕРБ д-р Вяра Церовска. Тя спечели на балотаж с убедителна преднина от 62.31 % срещу кандидата за кмет на общината от БСП Ерик Рангелов.

Преди Церовска традицията дами да управляват миньорския град наложиха Антоанета Вълева (10 ноември 2003 - 9 ноември 2007) и покойната Росица Йорданова Янакиева (9 ноември 2007 - 5 октомври 2014).

В Перник д-р Церовска не се нуждае от представяне. Тя е родена в града, учила е в местните училища, докато отива да следва медицина, и след дипломирането си отново се връща в Перник, където е преминала и цялата й трудова кариера. Била е участъков лекар и лекар на линейка, работила е във "Вътрешно отделение", в интензивен и нефрологичен сектор. В продължение на 14 години е началник на отделението по хемодиализа в местната Многопрофилна болница за активно лечение "Рахила Ангелова", а впоследствие - и директор на здравното заведение, откъдето е и управленският й опит.
"Няма да забравя как една вечер синът ми се превиваше от болки в бъбреците, а линейката така и не идваше. Тогава се сетих за Верчето, която вече беше шеф на болницата. Случайно имах нейния телефон от една среща на випуска ни, макар да не сме били в един клас. Позвъних й в късния час, тя не се обади веднага, но после ми върна обаждането и каза, че веднага ще отиде в болницата - да закараме сина ми. После няколко дни намираше начин да му отдели внимание и така му помогна, че кризата повече не се повтори. Сигурна съм, че така се е отнасяла и към други хора." Това разказа една жена, докато чакаха д-р Церовска за предизборно събрание по време на кампанията. За годините, през които д-р Церовска е работила като лекар, благодарните й пациенти сигурно са стотици. Затова не е изненадваща нейната популярност и като политик. Между хората, които не я познават добре, се намираха и такива, които казваха, че е по-добре да си остане лекар, но д-р Церовска беше решила да се впусне в политиката и чистосърдечно обясняваше още преди години, когато се създаваше ГЕРБ, че иска нещо в живота ни най-сетне да се промени, а това няма да стане без личното ни участие, затова и заема активна политическа позиция.

За Вяра Церовска победата в кметските избори е втората голяма изборна битка, спечелена през последната една година. Тя е настоящ депутат от ГЕРБ и областен координатор на партията в Пернишко. ГЕРБ имат практика да гласуват номинации на своите събрания и от няколко години все тя събира най-много гласове, независимо за какво е предложена. Хората в партията й имат пълно доверие заради нейното поведение на откровен човек, отнасящ се с уважение към всекиго.

Така се случи, че по време на кампанията й се стовариха сериозни предизвикателства. По неин адрес се изприказваха разни твърдения. Набъркана беше, от свои най-вероятно, в ситуация около изтекъл до медиите запис, в който се чува нейният глас да казва "Платихме си вота", но ситуацията явно издаваше, че казаното не е в буквалния смисъл. Стоварените обвинения обаче явно я направиха по-силна и вместо да влезе в режим на оправдание, че няма сестра, тя продължи спокойно кампанията си и многобройните срещи с хората и от срещаното одобрение видимо стана по-уверена. Сила и опора й дава и семейството й. Добре познат в Перник е съпругът й д-р Стефан Церовски. Уважаваният уролог от три години работи в Германия, където отиде за специализация, но реши да остане и вече е шеф на отделение в клиника близо до Берлин. Професията на родителите си избра и синът им Стефан. До дипломирането му като медик остава само един изпит, но и той вече има практика в болници, където работи като доброволец.

Гордея се с историята на Перник, с хората, които живеят тук, и с прекрасните културни традиции, съхранени и до днес, казва д-р Церовска и реди дълъг списък от епитети за това как й се иска да изглежда Перник. Тя се зарече, че първото нещо, което ще направи като кмет, е да се обърне към перничани, защото те са хората, които правят избора, да продължи разговора с тях, така както и до сега, и ще направи всичко възможно да отговори на техните очаквания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай