Добрич се бори с тинята

Добрич се бори с тинята | StandartNews.com

420 жилища са без ток, в ясла плували рибки

Добрич. Все още без електрозахранване да живеещите в четири жилищни блока от кв. "Югоизток" в Добрич. Там работят 3 екипа на "Енерго про", които се надяват до края на деня да могат да възстановят работата на трофопоста, каза секретарят на община Добрич Румен Русев, но обясни, че дори и това да стане, не е изключено хората от блоковете да продължат да са без електричество.

"Причината е, че електромерните табла са в мазите, а те са залети и всички табла са излезли от строя. Специалистите казват, че трябва да се сменят и тогава да се възстанови захранването" - каза Русев. От началото до момента в общината 577 са постъпилите до момента заявления за нанесени щети, подадени от гражданите, добави още Русев.

Навсякъде по улиците, където има пострадали се работи с доброволци, каза още Русев. От общината информираха още, че е възстановена каловата станция на ул. ‚Дунав", с което се подобри работата на канализационната мрежа в този район. От вчера е възстановена работата на Автогара Добрич. Бедственото положение остана четвърти ден в Добрич, защото вчера в зона „Север" ситуацията бе все още критична. Нивото на водата в дерето видимо е спаднало само с 15 см. Оттокът е много бавен и изцяло затруднен поради силно оводнени и заблатени местности по разлива му към изхода на града в посока село Врачанци.

От кметството заявиха още, че са съсредоточени усилията за почистване на деветметрова шахта на калова станция „Свежест", която е в тиня и вода. В съседство теренът представлява езеро с ниво на водата около 1 метър и по него е започнало изгребване на вода и земни маси и извозването им към други райони. Целта е минимизиране проблемите по въвеждане в действие на канализационната система. Кметът Детелина Николова заяви, че е провела разговори с кметове от съседни общини, които при нужда ще осигурят тежка техника за почистване, а в района се насочват непрекъснато доброволци и техника за събиране на наноси, покъщнина и всякакви отпадъци.

От областната дирекция на МВР и общината съобщиха, че всички граждани, които са изгубили документите си за самоличност в резултат на бедствието няма да заплащат за издаването на нови. Хората просто трябва да отидат в Паспортна служба и да попълнят декларация по образец в 2 екземпляра, като с единия в служба ГРАО ще получат бележка за издаване на нови заради изгубени документи.

Областният управител заяви, че 32 екипа на пожарната и Гражданска защита помагат и работят на терен, а Николова допълни, че от съседни области на помощ на "А.С.А" в града са дошли 4 автомобила водоноски за миене на улиците. Кметът добави, че се търси съдействие чрез Междуведомствената комисия за предоставяне на препарати против вредители – комари и гризачи. Ще се премине към дезакаризация на пострадалите райони и измиване с дезинфектанти. Осигурени са 2 тона белина, с които ще се пристъпи към дезинфекция на улиците.

Осигурени са доброволци, регистрирани към Бюрото по труда, които се включват в почистването на кал и наноси в Градски парк „Свети Георги" и ДКЦ II. В публичните институции има доброволци и персонал, който работи за справяне със ситуацията.

В момента има 12 свободни общински жилища, в които веднага могат да бъдат настанени хора, останали без покрив. В ранния следобед кметът заяви, че има постъпили 7-8 такива заявления. Идващите към Добрич доброволци от страната пък ще бъдат настанени за нощувка в общежитие и в хотел "България", добави тя.

Сред нуждите на града са тези от мебели - най-вече легла и домакинско оборудване - печки, хладилници и други вещи от бита, заяви Русев и добави, че общината търси голямо помещение, в което да се складират такива дарения. Недостигът е от жива сила с лопати и ботуши, с които да се разчистват пораженията по домовете на хората, както и в множество сгради на фирми. Сутринта се проведе спешно заседание на епизоотичната комисия, на което стана ясно, че издавените животни - кокошки, зайци, ярета, кози и кучета, своевременно са извозени към Екарисаж - Варна. Сред наводнените сгради е и тази на една от детските ясли в града, намираща се в района на Хуманитарната гимназия. Там персоналът и родители вчера разчистваха, като споделиха, че са намерили рибки да плуват в наводненото детско заведение. Тепърва ще се изчислява щетата, тъй като е залят целия първи етаж, където има спални на децата и кухненски блокове. По улиците освен тиня, вече има и червеи.

В Кризисния център в зала "Добротица" нощуват средно оп около 60 души, каза д-р Еринозов - ръководител на БЧК, и добави, че има капацитет общо за 100 души, но може да се увеличи с още 50 легла.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай