Детенце почина след усложения от грип

Детенце почина след усложения от грип | StandartNews.com

Добрич. Грипът взе жертва и в Добрич, научи „Стандарт". Дете на година и 6-7 месеца е починало от усложнения, причинени от грипния вирус в края на седмицата. За „Стандарт" директорът на добричката болница д-р Красимир Николов разказа за случая, че детето е пристигнало много късно в Спешното отделение на болницата с сериозна пневмония, откъдето веднага е прието в реанимация.

„Детето при приемането е било в тежко състояние и веднага колегите са започнали да го реанимират. За около час-два състоянието му се е подобрило, но в последствие е настъпило рязко влошаване и въпреки усилията на екипа е починало. При направената аутопсия на момченцето е установено, че септично състояние е довело до силно увреждане на белия дроб, получило е и отток в мозъка и смъртта е настъпила от спиране на сърдечната дейност. В момента с усложнения от грипния вирус в реанимацията е мъж от Балчишко. Той е на възраст 60-65 години, като едва 5-10 на сто от белия му дроб функционира и е на апартана вентилация. Шансовете му за оцеляване са 50 на 50, като за да сме сигурни, че ще оздравее трябва да минат поне 3 денонощия" – сподели още д-р Николов. Той призова своевременно да се търси лекарска помощ, тъй като грипният вирус за кратко време развива сериозни усложнения.

„Най-уязвими са малките деца и възрастните и затова при температура от 38-38.5 градуса, най-добре е да потърсят педиатър за децата и пулмолог за възрастните, а не да се лекуват у дома с бабини рецепти или хомеопатични препарати, защото в един момент медицината и лекарите сме безсилни" – казва докторът. Той добави, че в момента няма завишена заболеваемост в детското отделение на болницата, като от лекуваните 8 деца е установено, че в два от случаите причините са бактериални и се подозира, че и в други четири причините за заболяването на децата ще е вирусна инфекция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай