Десетки операции отложени заради дефицит на кръв

Десетки операции отложени заради дефицит на кръв | StandartNews.com

София. Десетки планови операции са отложени заради недостига на кръв. Наличните количества отиват приоритетно за спешните случаи и децата, заяви шефът на Националния център по трансфузионна хематология доц. Андрей Андреев. 

„Отложили сме сърдечни операции. Десетина ставни операции в Горна баня, една в болница „Света Анна” и две в „Света Екатерина”. До момента няма откази за операции на деца", каза доц.Андреев по bTV.

Вчера стана ясно, че има остър дефицит от групите „0” и „А”. Недостигът е най-голям в лечебни заведения в София и в Западна България.

На ден Центърът по трансфузиология обслужва 18 болнични заведения в София. 150 литра кръв са необходими в страната всеки ден, в столицата - около 70 литра. „В момента има кръв, но количествата не трябва да падат под задължителния резерв”, посочи доц. Андреев.

Два дена отпуск се полагат на кръводарителите у нас. В някои страни, като Полша например, стимулите предвиждат намаление на картите за градски транспорт.

Днес от 9 до 12:00 часа в Министерство на здравеопазването ще бъде открит пункт за безвъзмездно кръводаряване, а от 13:00 часа такъв ще има и в централата на Българския червен кръст. Желаещите могат да дават кръв и в Благоевград, Кюстендил, Лом, Враца и Перник.

30 души са се отзовали на призива до 18 часа вчера.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай