Десет българи влизат в ливански затвор в знак на протест

Кети Райчева е готова бъде арестувана от „Хизбула”, за да спаси живота на мъжа си

Десет българи влизат в ливански затвор в знак на протест | StandartNews.com

София. „Ще предприемем крайна отчаяна мярка и ще заминем за Ливан десет български граждани, за да ни арестува „Хизбула" и тогава евентуално всички български институции ще ни обърнат внимание, ще стане международен скандал и така ще спасим живота на Талал Халил". Този ултиматум към държавните институции отправи Кети Райчева-Халил. Нейният съпруг Талал Мохамед Халил бе отвлечен на 25 ноември м.г. в Бейрут от милициите на Хизбула.

Ливанецът, който от 1990 г. е женен за българка и живее в Пловдив, е бил държан в тъмница на шиитската Партия на Бога на 3 метра под земята, измъчван е с електрически ток, гасене на цигари по цялото тяло, ледени вани и системни побои, твърди жената. Зад решетките той прекарва три инфаркта и отслабва наполовина - от 120 на 60 килограма.

В края на януари 2013 г. Халил е предаден от „Хизбула" на военното разузнаване на Ливан.

На 7 април Талал Мохамед е изправен пред Военен съд в Бейрут. Обвинен е, че е шпионирал в полза на израелското разузнаване „Мосад", предоставял е информация за граждански и секретни места и местонахождения на Съпротивата на Хизбулла, повечето от които впоследствие са бомбардирани от Израел по време на юнската война през 2006 г.
Най-тежкото обвинение срещу него гласи, че е събирал и предавал данни къде се намира дома на генералния секретар на Хизбулла шейх Хасан Насралла с цел да подпомогне убийството му от Израел.

Според обвинителния акт Талал халил се е свързал офицерите от израелското разузнаване "Любо", "Радо", "Емо", "Димитър", "Наско", "Кибарски", „Альоша", „Симеон" и „Рамадан", които били от еврейски произход. Повечето от т.нар. офицери от „Мосад" са негови приятели и познати, и са членове на БСП-Пловдив. Талал и Кети също членуват в Социалистическата партия.

От година Кети Райчева обикаля безрезултатно държавните институции в търсене на помощ. Жената на настоява час по-скоро да бъде дадено българско гражданство на ливанеца, което според нея ще му спаси живота.

През май 2012 г. Съветът по гражданството към Министерството на правосъдие е одобрил Халил за български гражданин. Единственото останало условие е той да се откаже от ливанския си паспорт, за което той отива в Бейрут преди година, но е арестуван.

„Вече 12 месеца обикаляме всички ведомства и молим за помощ – външно и правосъдно министерства, парламента и президенството. Всяка институция ни препраща към другата. Въртят ни в омагьосан кръг. Оставиха ни в този ад на агония и страдания", смята Кети. Според нея единственият начин е тя, заедно с приятелите и роднините си да замине за Ливан и да бъдат арестувани още на летището. „Единственият спасителен изход е да стане скандал както с българските медици в Либия и да се намесят европейските институции, за да ни спасят".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай