Дъб край магистрала стана сензация

В социалните мрежи ври и кипи със снимки на дървото

Дъб край магистрала стана сензация | StandartNews.com

През последните няколко месеца в социалните мрежи се появи нова звезда. Тя не е каква да е, а просто едно дърво, което посреща и изпраща шофьорите на автомагистрала „Тракия”.

В социалните мрежи ври и кипи със снимки на дървото от 233-тиа километър на аутобана. Ако пътуваме от Бургас към София, няма как да пропуснем този величествен силует., съобщава НОВА.

Огромен дъб, ударен от мълния не един, а два пъти. Тя буквално го е разсякла на две. Но точно заради тази мълния дървото изглежда по този начин. И докато навън е изпепеляваща жега, под широката корона е поне с 10 градуса по-прохладно.

Дъбът, видимо на над сто години, се превръща в атракция за пътуващите по магистралата между Нова и Стара Загора. В Бенковски малцина знаят дъба като “бягащото дърво”. Кореняците обаче го познават в детайли.

„Аз съм на 60 години. Дървото го помня от дете. И беше пак със същата големина, каквато е сега”, разказва Стефан Иванов.

Стърчащ самотно в полето, назад в годините дъбът често се ползвал за ориентир, разказва ловецът Стефан. „Вечер се вижда от километри. Служи за ориентир на някой заблуден като мен”, казва той.

Днес най-известният дъб в малката ни родина се пази от местните земеделци. Тракторите и комбайните го заобикалят. Но вековното дърво е ранено от бурите. А при дъжд оголените му части се пълнят с вода, загниват и стават дом на различни насекоми.

„Ние често ги осакатяваме с нашата незаконна сеч. Експлоатираме дърветата от хиляди години. Довели сме много гори до фази, в които няма как да оцелеят без стопанисване. Но бракониерската сеч продължава да се вихри”, казва Константин Христов, WWF.

.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай