Дъждовете оставиха Белоградчик без жп гара

Дъждовете оставиха Белоградчик без жп гара | StandartNews.com

Белоградчик. Продължилите три дни дъждове преди Великден оставиха Белоградчик без връзка с жп транспорт, съобщи кметът Борис Николов. Появила се подземна река прекъсна пътя Белоградчик – Гара Орешец в най-високата му част откъм скалния град. Отнесени са 6 метра от него. На това място никога не е имало вода – по пътя няма водостоци и канавки, обясни кметът. Без голям ремонт с укрепващи съоръжения връзката не може да бъде възстановена. С него разстоянието от скалния град до най-близката ж.п. гара е само 12 км.

За да стигнат до Белоградчик, пътуващите с влак от Гара Орешец трябва да преминат през село Ружинци. Това удължава пътя с повече от 20 км. И пътуващите от Белоградчик трябва да изминат 30 км, за да се качат на влак.
Дъждовете са предизвикали и свлачища в квартал „Карловица" на Белоградчик, каза още кметът. Един гараж направо е пометен от земна маса. Има пропадания на дворове и терени в квартала.

"Във вторник комисия на общината ще обиколи засегнатите участъци и ще изчислим щетите", обясни Борис Николов. Само възстановяването на пътя ще струва стотици хиляди левове. Той е четвъртокласен, но общината не може да отдели тези средства за ремонта. "Ще искаме пари от комисията за възстановяване и подпомагане", допълни кметът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай