Дъжд от звезди сбъдва желания

Метеорният поток ще заблести над земята днес следобед

Дъжд от звезди сбъдва желания | StandartNews.com

Звезден дъжд ще завали днес над земята. Старо поверие казва, че който види падаща звезда и си пожелае нещо, то се сбъдва. Най-благоприятното време за отправяне на желания е днес в 15,15 часа българско време, когато метеорният поток „Дракониди” ще достигне върха на активността си. По информация на Международната организация за метеорите периодът му на действие на тази година е от 6 до 10 октомври.

Скоростта, с която комическите частици от този поток навлизат в атмосферата, е относително ниска. Тя е около 20 километра в секунда и те могат лесно да се различат от другите падащи звезди.

Метеорите възникват, когато в земната атмосфера навлизат и изгарят микроскопични частици космически прах. Звездният дъжд е свързан с преминаването на планетата ни през струпванията от прах, останал след преминаването на комета.

Метеорният поток „Дракониди” е наречен така, защото от гледна точка на земния наблюдател падащите звезди идват от съзвездието „Дракон”. Те произлизат от кометата „Джакобини – Цинер”, открита през 1900 година.

Въпреки че тази година астрономите не очакват "звезден дъжд", както миналата, не е изключено звездопадът да поднесе изненади.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай