Дават на фермерите пари за гориво

Дават на фермерите пари за гориво | StandartNews.com

Чака се одобрение от Брюксел за новата схема за подпомагане на стопаните

Фермерите ще получават пари за горивото, което са използвали за тракторите си. Ваучерите за по-евтино зареждане на земеделската техника ще отпаднат. На тяхно място ще се въведе нова схема за подпомагане с по-ниска ставка за газьола за земеделска дейност, каза министърът на финансите Владислав Горанов по време на парламентарния контрол.

Проектът за промени в законите, свързани с предоставяне на помощта, вече е готов, допълни той. Предвижда се с отпадането на ваучерите разликата между ставката на акциза за селското стопанство и нормалната ставка да бъде възстановявана от Агенция "Митници", но след внимателни проверки за използването на горивата. Проверките ще се правят от Държавен фонд "Земеделие" и Министерството на земеделието при прозрачни критерии, подчерта Горанов. Предвижда се помощта да се изплаща след края на годината, в която са извършени дейностите със земеделската техника. Фермерите ще подават едно заявление и помощта ще бъде изплащана наведнъж от Агенция "Митници" по банковите им сметки.

Промяната ще намали бюрократичната и административната тежест за бизнеса, посочи финансовият министър. Горанов съобщи, че Европейската комисия трябва да одобри новата схема и земеделците да получат държавната помощ за 2016 г. в пълния размер, предвиден в закона за бюджета. Ако Брюксел прецени, че схемата е допустима по европейските правила, няма да е нужна нова нотификация, допълни той.

Финансовият министър беше категоричен, че не можем да си позволим отпускането на средства без пълно съответствие с европейските правила и одобрението от Брюксел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай