Данъчните затягат контрола на шкембето

Данъчните затягат контрола на шкембето | StandartNews.com

Ще проверяват и камионите с месо от овце и кози

Данъчните затягат контрола върху шкембе чорбата. Служителите от звеното за Фискален контрол към НАП ще проверяват всеки камион с карантини, черва и стомаси на животни, които са годни за консумация. Без значение дали тези продукти са пресни, охладени, замразени, осолени, в саламура, сушени или пушени. Това гласи заповед на министъра на финансите Владислав Горанов за допълнение на списъка с рискови за хазната стоки, които подлежат на постоянен контрол от страна на Националната агенция за приходи. В списъка на стоките с повишен риск за държавния бюджет се добавя и месото от животни като овцете и козите, продукти от карантии, както и глюкозата, сиропът от глюкоза и други захарни сиропи.

Служителите от звеното за фискален контрол към НАП проверяват камионите с рискови за хазната стоки, като сверяват дали придружаващите стоката документи отговарят на действително превозвания товар. Целта е да се избегнат схемите за източване на хазната чрез нелегален внос, фиктивен износ и укриване на обороти. Една от най-често срещаните схеми за източване на хазната чрез ДДС измами е фиктивният износ. При нея търговецът изнася стоката само "по документи", като в същото време ползва данъчен кредит, като иска възстановяване на ДДС от хазната. Междувременно продуктите се продават на вътрешния пазар обикновено без касови бележки и така не се плащат никакви данъци. Наскоро звеното "Фискален контрол" в НАП пресече опит за фиктивен износ на 8 тона замразени пилешки бутчета. При нелегалния внос пък храните се продават без документи, като се укрива ДДС, а съответно и данък печалба. Така освен че се ощетява хазната, се подбиват и цените на местните производители.

Пунктове за фискален контрол има на всички граници на страната, пристанищата и летищата, както и на борси, тържища, пред месокомбинати, мандри и мелници. Първоначално в списъка с рисковите за хазната стоки бяха включени основно меса, плодове, зеленчуци, брашно и захар. След това списъкът беше разширен с повече плодове като череши и ягоди, бяха добавени и различни видове риба, миди и калмари. В списъка с рискови за хазната стоки бяха включени сиренето и маслото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай