Д-р Неделя Щонова: Пластмасовите хора ме смущават

Хубавата жена е върл противник на скалпела в козметиката, разчита на йога и спорт

Д-р Неделя Щонова: Пластмасовите хора ме смущават | StandartNews.com

Д-р Неделя Щонова, която е сред най-атрактивните персонажи в хитовото тв предаване „Преди обед“, е върл противник на пластичната хирургия. Тя категорично твърди, че никога не е стъпвала при властелините на скалпела. Признанието й обаче озадачава всички нейни фенки, тъй като хубавата жена действително изглежда перфектно и много от тях се чудят дали го е постигнала „натурално“.

„Нещата, свързани със силикон, корекции, хирургично премоделиране на лице, тяло, филъри, изкуствени мигли ме притесняват. Пластмасoвите хора силно ме смущават. Винаги ясно съм изразявала несъгласието си с пластичната хирургия извън животоспасяващите процедури. Ако някога мракът на апатията незнайно как се намърда в душата ми, може и да се замисля. Но докато вярвам, че животът е пълен c любов, ярък, жив, смислен u красив – не, не бих прибегнала до подобни услуги. Вълнувам се, когато помагам на хората, а не когато имам бръчки. Изпитвам силна болка и дори се възмущавам при вида на красиви лица, натъпкани с набухватели. Защо да се лъжем? Кого да лъжем? Мисля, че след пластични промени от този вид човек гyби своята автентичност, индивидуалност“, категорична е докторката, която наближата петдесетака, но човек по нищо не може да заподозре подобна аритметика.

Щонова поддържа топ форма, спортувайки редовно. Плува поне два пъти в седмицата по минимум 90 минути на сесия. Почти всеки ден практикува йога и не пропуска да мине и през фитнеса. Обича още тенис на корт, ски, танци, балет, джогинг, колоездене. По стълбите е винаги пеш. 

„Лицето обаче е израз на душата ни. Това, на което служим, се отпечатва върху нас. Това, за което поемаме отговорност, огъва чертите по специфичен начин. Медитирам. Канализирам емоциите. Прощавам. Всеки ден намирам повод за вдъхновение. Не отлагам, действам! Никога не съм стъпвала на козметик. Нямам време за това“, споделя тя.

Щонова не е привърженик на скъпата козметика. „За мен е важно отвътре да ми е чисто. Гледам в кремовете да няма нефтохимикали, пapaбени и синтетични ароматизатори. Предпочитам да си намажа лицето с чист зехтин и мед, отколкото да „инвестирам“ 500 лева за минерални и целебни вещества, извлечени от термални извори, поместени в специален флакон със сребърно покритие и облицовани с японска мраморна хартия, мерси. По-добре да ги дам за добра храна и уроци по плуване на дъщеря ми“.

Неделя разкрива, че е фен на зеления чай, като не близва алкохол, нито докосва цигари. Сутрин денят й започва с освежаващ леден душ. Обича да спи на по-ниски температури, между 17 и 20 градуса. Използва излагането на студ като инструмент за усъвършенстване.

Избягва вредната храна и предпочита източник на протеини. Отдавна се придържа  към нисковъглехидратен, алкален и безглутенов режим, като в хладилника й няма никакъв рафиниран въглехидрат. Обича да хапва плодове, малко риба с ориз или зеленчуци. Докторката изтъква, че най-вече се старае да не преяжда. Дори предпочита да стане от масата не изцяло заситена, вместо да прекали, тъй като от много храна й става лошо. Тя смята преяждането за грях, който разболява.

Докторката обича да готви. В кухнята се чувства като художник и е наследила кулинарната си мъдрост от бабите си. Да готви пък я учат родителите й. Любимата ѝ кухня е средиземноморската, защото е вкусна и богата на здравословни продукти, които се консумират с минимална термична обработка. Фен е и на националните гозби, но внимава за мазнините. В семейното меню често присъства елдата, която е изключително полезна. Съдържа всичките 8 аминокиселини, които са важни за нашето здраве, богата е на кверцетин, много мощен природен антиоксидант. Неделя купува светла елда, тъй като тъмната е бланширана и губи голяма част от ценните си качества.

Неделя следи изкъсо теглото си. Дори не чака да качи излишни килограми, за да вземе нужните мерки. Ако види кантарът да мръдне дори леко, веднага реагира подобаващо. Категорична е, че е изключително дисциплинирана. Когато си каже „не“, няма проблем да спазва самоналожените си хранителни ограничения.

„Мога да вечерям само задушено броколи и да ми е толкова вкусно и приятно. Прилежна съм и в спорта, непрекъснато съм в движение“, допълва тя.

Докторката спазва диети, но е категорично против гладуването, което повече вреди, отколкото помага. Един от любимите й режими за сваляне на килограми, който е изключително ефикасен, се следва в продължение на месец. Може да се прилага до три пъти в годината.

Ключов елемент е водата – минимум 3 литра на ден. Тя спомага за бързото изхвърляне на токсините и мазнините от тялото. Следващата стъпка е да се освободите от всички „бели“ отрови - захар, сол, брашно, без пържено и панираното и тлъстото, а за газирано и алкохол забравяме напълно.

За закуска Неделя препоръчва 100-200 грама кисело мляко с ниска масленост, в която сме сложили овесени ядки или някакви други, но задължително сурови. Предварително е добре да ги накиснем във вода. Втората закуска е плод, който е препоръчително да бъде богат на полезни вещества, но по-беден на фруктоза - праскови, диня, пъпеш, кайсии, портокали и безценните ябълки. Банани, грозде и смокини е добре да хапваме до 2-3 пъти седмично максимум и то по малко. За обяд и вечеря единствено свежи салати с пресни зеленчуци и „постно“ месо като пилешко, пуешко и риба. Салатите са с много малко сол, само лъжичка зехтин и ябълков оцет – без дресинги, царевица и други добавки. Добре е вечерята да се привършва най-късно в 19 часа.

За силен имунитет докторката се доверява единствено на природни продукти и храни. Тя е против взимането на лекарства, освен ако наистина не се налага. Привърженик е на меда. На килограм мед слага 200 грама пчелен прашец и 10 грама пчелно млечице. Разбърква с дървена лъжица и съхранява на стайна температура. Сместа се приема по 1 с. л. 3 пъти дневно преди хранене. Този режим е особено полезен през студените месеци.

Освен зелен чай, на семейството си обича да прави имуностимулиращи чайове – коприва, шипка, липа, лайка. Редува ги и е фен също на чай от женшен – корена на дълголетието и младостта. Препоръчва още ехинацея, черен бъз, цинк, селен, кълнове, пшеничен зародиш, зехтин, броколи, сок от алое, нар, боровинки.

За феновете на алкохола докторката има съвет как да пият здравословно. На първо място трябва да се внимава с количеството и да се спазва правилото да не се смесват различните видове алкохол. Хубаво е да не пием на гладен стомах. Европейците, азиатците и американците имат проблеми с пиенето именно заради това, че употребяват алкохола на гладно, категорична е тя. Хубаво е да се приемат течности заедно с напитките, за да се намали махмурлука. Качеството на алкохола също е много важно. А най-вече човек трябва да има граница и да се съобразява с тоталното количество чист етанол, което поема. До 50 грама водка е допустимо. Ако се пие всеки ден, разбира се, това ще има увреждащи последици - черният дроб не боли.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай