Чиновници връщат пари, ако не предоставят услуга

Чиновници връщат пари, ако не предоставят услуга | StandartNews.com

Държавните такси ще се определят според разходите

Чиновниците ще връщат пари, ако не успеят да извършат услугата или дейността, за която фирми или граждани са внесли държавна такса. Това е записано в проекта на Закона за държавните такси, разработен по проект на Оперативна програма "Административен капацитет" и публикуван за обществено обсъждане. Предвижда се таксите да се връщат по искане на платеца или на негов правоприемник в срок до 30 дни от подаване на искането.

Отказът да бъде върната таксата може да се обжалва по реда на Административно-процесуалния кодекс. В нормативния акт са записани и правила за определяне сумата, която се плаща. Размерът на държавната такса не трябва да надвишава разходите за извършването на услугата или предоставянето на правото. Изключение ще се прави, когато чрез таксата не се изпълнява определена политика. Става яснo, че при определянето на размерите на държавните такси не трябва да се допуска кръстосано субсидиране. Когато таксата не покрива пълния размер на разходите, разликата е за сметка на държавния бюджет, пише в проекта на Закон за държавните такси.

За определена група от едни и същи или сходни услуги може да се определи еднакъв размер за такси, независимо от това кой е администраторът, който ги събира. Размерът се определя с Единна тарифа за таксите за типови административни услуги, приета от Министерския съвет по предложение на министъра на финансите, гласят текстовете. В тарифата се включват такси за следните типови услуги - издаване на дубликат от документ, издаване на копие от документ, издаване на препис от документ или заверка, пише още в проектозакона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай