Чиновничка сви 5 млн. от данъците на София

Чиновничка сви 5 млн. от данъците на София | StandartNews.com

Дали са я на прокуратурата, общината съди още четири служителки

Чиновничка в Столична община сви пет милиона лева от данъците на софиянци. Това съобщиха за "Стандарт" от Агенцията за финансова инспекция днес.

Над 5.1 млн. лева липсват в бюджета на Столична община, показва проверката на инспекторите. Тя е извършена по сигнал на кмета на столицата Йорданка Фандъкова.

Кражбата е направена в края на 2013 г. от пет служителки в отдел "Местни данъци и такси" в район "Лозенец". Те са били инспектори и касиерки. Едната от тях е взела 5 млн. от задигнатата сума, а останалите между 2000 и 20 000 лв. Парите са от данъците на столичани за сгради, смет и други местни налози в кварталите "Лозенец", "Хладилника" и "Витоша".
Въпреки че кражбата е извършена в края на 2013 г., проверката на АДФИ е приключила в края на 2014-а. На петте служителки вече са съставени актове за начет, а материалите са предадени на прокуратурата. Кметството е завело и дело за вазстановяване на присвоените средства. Освен това две от нарушителките са уволнени, а другите са напуснали сами. "След като сигнализирахме инспекцията и прокуратурата, направихме профилактични проверки във всички отдели, за да не се допускат подобни неща", коментира зам.-кметът по финанси в Столичната община Дончо Барбалов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай