Чарлз не може да отнеме титлите на Арчи и Лилибет

Децата на Хари и Меган автоматично ще станат принцове веднага след смъртта на кралица Елизабет II

Чарлз не може да отнеме титлите на Арчи и Лилибет | StandartNews.com

Принц Чарлз няма да може да попречи на децата на херцозите на Съсекс да бъдат титулувани принц и принцеса. Това са уверили както източници от Бъкингамския дворец, така и кралски експерти на вестник „Таймс“ след като по-рано източник от херцозите на Съсекс съобщи, че наследникът на британския трон е съобщил на Хари и Меган решението си да лиши внука си Арчи от титлата принц, когато стане крал, съобщава „Венити Феър“, цитиран от БГНЕС.

Истината, според „Таймс“ е, че и Арчи, и сестра му, новородената Лилибет Даяна, автоматично ще станат принцове веднага след смъртта на кралица Елизабет II, така че трябва тя, а не принц Чарлз, да промени кралския протокол, който в момента регулира този въпрос.

Издаден през 1917 г. от крал Джордж V, този протокол установява, че всички деца и внуци на краля са принцове, така че щом принц Чарлз наследява майка си на британския трон, „Арчи и Лилибет ще бъдат принц и принцеса“ обяснява пред „Таймс“ експертът по британското кралско семейство Хюго Викерс. „Според дълга традиция това се случва автоматично със смяната на трона“, обяснява източник от Бъкингамския дворец пред вестника.

Следователно, единственият начин, по който принц Чарлз може да го предотврати, би било да убеди майка си да промени правилата, което изглежда малко вероятно да направи. И още повече, като се има предвид, че въпросът за титлите на децата на принц Хари и Меган Маркъл е пряко свързан с обвиненията в расизъм, отправени към кралското семейство в интервюто им с Опра Уинфри. „Ясно ми е, че кралицата и нейните съветници са обсъждали този въпрос на най-високо ниво и че бъдещият кралски статут на Арчи и Лили не е застрашен, докато тя е жива“, цитира „Таймс“ историка и биограф Робърт Лейси, автор на скорошна книга за разпрата между принц Хари и принц Уилям.

Нито изглежда вероятно, след като стане крал, принц Чарлз да се опита да отнеме от двамата си най-малки внуци онези титли на принц и принцеса, които ще придобият след смъртта на прабаба си, тъй като приоритетът на Чарлз когато се възкачи на трона "ще е да получи подкрепа за популяризиране на Камила от принцеса консорт в кралица консорт, а не да прави нещо непопулярно като лишаване на Арчи и Лили от кралски статус", добавя Робърт Лейси.

Херцогът и херцогинята на Съсекс обаче, можеха да позволят на децата си да вземат решение дали да носят своите княжески титли, когато навършат пълнолетие. Това направиха графовете на Уесекс, принц Едуард и София, чиито деца (на 17 и 13 години) в момента са известни с титлите лейди Луиза и виконт на Северн, въпреки че са родени като внуци на кралица Елизабет II.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай