Брюксел проверява как съдим длъжниците

Брюксел проверява как съдим длъжниците | StandartNews.com

Европейската комисия не била съгласна и с начина за продажба на имуществото

Европейската комисия може да започне наказателна процедура срещу България заради начина, по който се съдят длъжници у нас. Сега Гражданско-процесуалният кодекс позволява това да става по бърза процедура, без възможност да се противопоставят. В разрез с правото на ЕС били и правилата за продаване имущество. За наказателната процудера на ЕК съобщи вчера адвокат Десислава Филипова, шеф на фондация "Център за европейска интеграция на България и за защита правата на човека".

Тя е и автор на жалбата срещу въпросната разпоредба, подадена до ЕК през февруари миналата година. "Дори потребителят да не знае своите права като европейски гражданин, съдът е длъжен, когато издава изпълнителен лист, да провери дали има забранени, неравноправни клаузи в потребителските договори, независимо дали последният е възразил, или не е", коментира Филипова. Изтъкнах, че изпълнителните дела в България са в нарушение на задължителната съдебна практика на Съда на ЕС, според която едно семейно жилище, независимо че е ипотекирано, може да бъде продадено едва след приключване на исковото съдебно дело и то само ако съдът е установил, че с потребителския договор не се нарушават правата на кредитополучателите и другите потребители", обясни юристката пред БГНЕС.

По думите й от Брюксел вече са обявили, че започват проверка по случая и ако тя установи, че законодателството ни наистина противоречи на европейското, ЕК ще пристъпи към наказателна процедура с цел отмяна на въпросния текст.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай