Броят на загиналите във Варна расте

Военноморските сили се включиха в борбата с бедствието

Броят на загиналите във Варна расте | StandartNews.com

Варна. Единадесет души са загинали в потопа във Варна, валежите продължават, предаде кореспондент на Стандарт Нюз, цитирайки кмета Иван Портних. Информацията е потвърдена от областния управител на Варна Иван Великов и от кмета на район Аспарухово Йордан Николов. Положението в Аспарухово е най-тежко. Части на военноморските сили се включиха в борбата с бедствието. През цялата нощ катер търси оцелели по улиците, превърнати в реки. Сред жертвите на стихията е 5-годишно дете.

"Заради кризисната ситуация във Варна след проливните дъждове разпоредих спешно натам да заминат вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов", написа във Фейсбук министър-председателят Пламен Орешарски. "Очаква се до минути двамата да пристигнат във Варна. Следя ситуацията постоянно", казва още премиерът.

Той посочва, че към момента има потвърждение за три жертви – мъж, жена и дете, и се издирват още пострадали.

"Не отговаря на истината информацията, че не съм отговарял по телефона, потърсен от кмета на Варна Иван Портних, тъй като кметът не ме е търсил. Напротив, самият аз направих многократно опити да се свържа с него", завършва статусът на Орешарски. Няколко сайта цитираха варненския кмет, че звъни "на цялата държава" и не може да открие никого за помощ.

Материалните щети в морската столица са огромни и предстои да бъдат изчислявани. Цялата централна зона на Аспарухово е под вода. Местните сайтове съобщават за смазани автомобили и паднали клони, препречващи пътищата. По улиците и булевардите почти не може да се преминава, тъй като те са залети с кал и по тях има аварирали автомобили и автобуси. Прекъсната е контактната мрежа на тролейбусите поради токов удар.

Страшната гръмотевична буря започна около 17 ч. Около 18.30 часа гръмотевично попадение в контактната мрежа на тролеите на бул. „Сливница" до затвора е станало причина за падане на напрежението. Аварията е отстранена, но всички тролейбуси са спрени, заради продължаващите гръмотевици. Проблеми са установени и в мрежата до района на лятно кино „Тракия". Всички линии са поети от автобуси.  Със закъснение ог около 40 мин. се движат автобусите по линии 17 ,17 – а, 46, 55, 60, 2. На ул. „Николай Ханчев" има закъсала кола, която пречи на прибирането на тролеите в депото, работи се по отстраняването на проблема.

Огромна водна маса се е събрана в района на гаровия площад. Бурята доведе до проблеми с мобилните комуникации. Повече от улиците са наводнени, има закъсали автомобили - нека шофьорите да внимават и да не карат бързо, съобщи Купен Пашов, шеф на „Гражданска защита" в общината, цитиран от "Фокус". Има сигнали за паднали клони, наводнена е детската ясла в Аспарухово. Два екипа на общината и работници от фирма „Никман" започват работа по отводняване.

35 литра на кв. м. дъжд се е излял във Варна, при месечна норма за валежи за целия месец юни от 60 л на кв. м. Тази нощ се очакват две нови вълни, до обяд утре вероятно времето ще утихне, предупреди Иван Иванов, директор на НИМХ – Варна, съобщиха от пресцентъра на общината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай