Бойко Рашков ще ограничава злоупотребите със СРС

Бойко Рашков ще ограничава злоупотребите със СРС | StandartNews.com

София. Със създаването на новото звено за контрол на специалните разузнавателни средства ще намалеят опитите за злоупотреби, смята неговият председател Бойко Рашков. По думите му няма опасност то да надхвърли правомощията си.

„Убеден съм, че създаването на такава структура в нашата страна в много голяма степен най-напред ще окаже превантивно въздействие върху тези, които са склонни към злоупотреба с правомощия, относими към използването на СРС. В последствие съм убеден, че с дейността на Бюрото ще се ограничат в значителна степен случаите, при които ще се нарушават законите и ще се създават проблеми, каквито имаше в близкото минало – с изнасянето на резултати от прилагането на СРС", каза Рашков в интервю за БНР.

По думите му бюрото не би могло да надхвърли правомощията си, още по-малко пък да бъде в услуга на една или друга политическа сила, защото по дефиниция е независим орган, за разлика от подкомисията, която съществуваше досега.

„Не виждам никакви основания за съмнения, че той ще изпълнява политически поръчки или че ще се намесва в дейността на органите, които имат права и задължения във връзка с използването и прилагането на СРС", коментира още Бойко Рашков.

Бюрото ще осъществява своите функции за контрол и наблюдение на процедурите, независимо от това дали съответният орган е в структурата на МВР или е в друга структура, категоричен е Рашков. Предстои да се изготви правилник за работата на Бюрото. Най-важното са хората, които ще работят там. Трябва да са проведат конкурси и т.н., добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай