Българите сменят млякото с продукти на растителна основа

Предпочитат ги заради асоциирания с тях позитивен ефект върху здравето

Българите сменят млякото с продукти на растителна основа | StandartNews.com
  • Основната им мотивация за това е позитивният ефект върху здравето, сочи скорошно проучване за флекситарианството на DANONE

60% от българите са опитвали продукти на растителна основа, а 28% ги консумират редовно. Потребителите на възраст 18-24 години са най-мотивирани да избират продукти на растителна основа, като 62% от тях купуват такива. Това показва скорошно представително проучване за потребителското поведение на българите и флекситариантския начин на хранене, проведено сред граждани на възраст между 18-65 г.

Българите предпочитат продукти на растителна основа заради асоциирания с тях позитивен ефект върху здравето.

Друг любопитен факт от проучването е, че вкусът е ключов приоритет за местните потребители при пазаруване на продукти на растителна основа. Данните показват, че повече от три четвърти от потребителите не биха направили компромис с вкуса при избора на стоки на растителна основа.

Що се отнася до консумацията на месни продукти, проучването показва, че месото все още е предпочитаният хранителен продукт сред българите – около три четвърти често консумират месо и млечни продукти, докато само 6% от анкетираните ядат месо по-малко от веднъж седмично или изобщо не ядат.

Какво всъщност представлява флекситарианската диета и спазват ли я българите?

На практика флекситарианството е комбинация от думите „flexi“, което означава „гъвкав“ и „vegetarian“ – „вегетарианство“. Флекситарианската диета представлява вегетарианство, но с възможността потребителите да се наслаждават и на животински продукти от време на време. Флекситарианската диета е на второ място в класацията за най-добри диети в САЩ като прост, здравословен и лесен начин на хранене.

Проучването разкрива нарастващ интерес към флекситарианската диета сред българите, като броят на хората, спазващи този режим на хранене, се е увеличил с почти 10% през последната година. Нарастването на популярността на флекситарианството отразява повишената информираност за ползите от растителното хранене за здравето и околната среда. Проучването установи също, че почти половината от българското население се замисля за въздействието на покупките си върху околната среда. Повечето от хората, спазващи флекситарианска диета, я смятат за здравословен начин на хранене. Освен това проучването показва, че 60% от населението е опитвало продукти на растителна основа, а 28% са редовни потребители (поне 1-2 пъти седмично).

Една от водещите марки за продукти на растителна основа в България е Alpro. Тя е част от портфолиото на DANONE от 2019 г. и предлага на българските потребители разнообразие от продукти на растителна основа – от напитки, десерти и ферментирали продукти до такива за готвене. С богато портфолио от вкусни продукти на растителна основа, които не правят компромис с качеството, Alpro допринася за развитието на балансирания начин на живот, тъй като продуктите на растителна основа са бъдещето на разнообразната диета и на отговорната консумация с грижа към околната среда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай