Без виновни за убийството на ямболската адвокатка

Оправдаха и тримата подсъдими

Без виновни за убийството на ямболската адвокатка | StandartNews.com

София. Софийски градски съд оправда и тримата подсъдими за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева. Според магистратите обвиняемите Орлин Аврамов, Пламен Калайджиев и Димитринка Атанасова не са имали никакъв мотив, за да извършат убийството. Съдебната сага продължи 12 години. Димитринка Атанасова нито веднъж не се яви по това дело и бе съдена задочно, защото е в Англия, откъдето отказаха да я върнат.

В понеделник Софийската градска прокуратура поиска за тримата по 25 г. затвор. Основният довод бе, че в дома на Орлин Аврамов, бивш работодател на Надежда Георгиева, е намерен потник с кърваво петно, за който е доказано с ДНК-експертиза, че е на убитата. В обвинителния акт е включен и покойният прокурор Николай Колев, който според прокуратурата е подпомогнал убийците на юристката. Според обвинението събраните доказателства недвусмислено показват, че подсъдимите Орлин Аврамов, Пламен Калайджиев и Димитринка Атанасова са извършили жестокото убийство.

В пледоарията си адвокатите споделиха, че в компютъра на Надежда Георгиева след смъртта й били открити материали от работата й при Алексей Петров, пълни със закононарушения. Името на подсъдимия по делото "Октопод" екссъветник в ДАНС изплува многокрано в хода на този процес. Дори един от доводите на британските власти да не върнат подсъдимата Димитринка Атанасова бе, че в България Алексей Петров и бившият главен прокурор Никола Филчев ще посегнат на живота й, независимо, че те вече не разполагат с властта, която са имали преди години.

"Дали съм виновен или не, ще прецени съдът, а не прокуратурата. Нямам нищо общо с убийството. Не е вярно, че ние с Надежда сме се мразили, както се опитва да го изкара прокуратурата. Възмутен съм от това нещо, не е вярно. Моля съдът да ме признае за невинен", каза в обяснението си пред Темида подсъдимият Пламен Калайджиев. Орлин Аврамов пък посочи, че невинността му е доказана още през 2000 г., когато свидетелите по делото са обяснили, че той не е бил в София по времето на убийството. "Само Господ съди от небето и само съдията решава на земята", рече библейски Аврамов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай