Бас, а не селфи, изгорил Добрин

Бас, а не селфи, изгорил Добрин | StandartNews.com

Тийнейджърът вдигнал палец, че печели, точно преди фаталната волтова дъга

Момчето вече говори, но не помни инцидента, нито пък името на баща си

Бас, а не селфи, е причината 14-годишният Добри да обгори, покачен върху влак. Това твърдят очевидци на инцидента пред в. "Марица". Момчето дори не било извадило телефона си, когато се покачило върху фаталната цистерна на жп гара Филипово.

В този ден Добрин бил на релсите със свои съученици и приятели - седмокласници от няколко различни училища. Хванали се на бас с едно от децата, че ще успее да се качи отгоре върху композицията. Добрин тръгнал да извърши подвига си и когато се изправил върху товарния вагон, вдигнал палец нагоре, за да покаже, че е успял. Точно в този момент е попаднал в рисковите два метра разстояние до жиците и волтовата дъга го изгорила.
Свидетелите напълно отричат да е имало екстремно селфи. Те твърдят, че

дрехите на тийнейджъра не са късани

след изгарянето. "Дрехите му не горяха, а от тях се издигаше нещо като пара. Беше изгорено бедрото на десния му крак и лицето. Имаше рана и на главата", разказва едно от децата, присъствали на инцидента. Повечето от тях и до днес сънуват ужаса, който са преживели, разказват близките им.

Тежко обгореното момче вече е излязло от термичния шок, зрението му не е увредено. Постепенно се стабилизират жизнените му показатели, но опасността за живота му остава. Това съобщи главният асистент на клиниката по термични травми към УМБАЛ "Свети Георги" д-р Красимир Янев.

Момчето е настанено на флуидно легло, а всичките му превръзки се правят със силна анестезия. Предстои да бъдат направени операции на тежко пострадалите участъци, а процесът на възстановяване ще продължи с месеци. Детето е контактно и разменя отделни реплики с лекарите, но не си спомня нищо от инцидента. Тийнейджърът е получил получил ретроградна амнезия, съобщи д-р Красимир Янев от Клиниката по термични травми в УМБАЛ "Свети Георги". Причината е, че момчето е паднало от няколко метра и си е ударило главата. Очевидно е загубило частично и дългосрочната си памет, тъй като според лекарите не помни и името на баща си. Добрин е приет в болницата в четвъртък следобед, след като на тел. 112 е получен сигнал за пострадало момче. Линейката е

била на гара Филипово на 4-тата минута

а на 16-ата детето вече е било в Университетската болница и лекарите са започнали да го реанимират.
"Касае се за т.нар. флаш изгаряне. То се получава, когато човек попадне между високоволтова дъга. Няколко участъка от тялото на момчето, където е преминал електрическият ток, са увредени тежко. Но това са 1-2 процента от цялото тяло. Иначе изгарянията са на 55% от тялото, но те са значително по-леки", коментира д-р Янев. Всъщност на практика момчето не е докоснало проводниците, по които тече ток, но между тях има много силно електрическо поле. Ако човек попадне там в радиус от метър и половина, получава сериозни изгаряния. Температурата на електрическата дъга може да достигне до 2500-5000 градуса по Целзий. Това са високоволтови увреждания, които могат да причинят както топлинни, така и пламъкови изгаряния.

"Това, което за младежите може да изглежда геройство в даден момент, във следващия може да им струва живота и да донесе болка и страдания на цялото семейство", коментира д-р Янев. Според него във всички училища трябва да започне разяснителна кампания и да се поставят плакати с въздействащи снимки, които да предупреждават децата за евентуалните опасности.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай