"Българската Коледа" събра почти 2 млн. лв.

"Българската Коледа" събра почти 2 млн. лв. | StandartNews.com

Общо 1 964 800 лв. са събраните до момента средства в дванадесетото издание на благотворителната инициатива "Българската Коледа", която е под патронажа на държавния глава. Тазгодишната кампания бе под мотото "Да помогнем на децата с вродени заболявания".

1 336 500 лева са общите дарения, направени по банков път. Над 350 фирми и организации са направили дарения, индивидуалните дарители са над 2000, над 70 училища в цялата страна, служители на фирми сами се организираха и събираха в кутии в различни фирми и внасяха даренията.

Това заяви Екатерина Захариевапо време на представянето на резултатите от 12-ото издание на Българската Коледа.

Тя поясни, че известните личности, които са лицата на Българската Коледа са вече над 50 и всяка година те откликват и отделят от времето си и с голямо желание помагат на Българската Коледа, включвайки се в различни предавания, в рекламни клипове, в самия концерт.

Общите дарения, направени по банков път тази година са 1 336 500 лева. В полза на кампанията от 1.11. 2014 г. до 6.03. 2015 г. са СМС-ите, които са 628 300 или обща сума до този момент – 1 964 800 лева, уточни Захариева.

Искаме да се фокусираме върху най-голямата група от вродените заболявания – сърдечните малформации. Там беше съсредоточена нашата кампания, още преди започването на набиране на сумата, ние работим по темите месеци наред преди старта на кампанията, с разговори с НПО, с МЗ, с Фонда за лечение на деца, със самите родители, със специалистите, обясни Захариева. Клиничната пътека за хирургично лечение на тези деца до 1-годишна възраст вече е увеличена и от 1 януари от 14 000, вече е 18 000 клиничната пътека. Доотпускат се и средства индивидуално за долекуване на тези деца, увери Захариева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай