България в снежен капан

България в снежен капан | StandartNews.com

София. България падна в снежен капан. Обилният снеговалеж се оказа по-малкият проблем на почистващите фирми. На много места в източната част от страната веднага след машините вятърът натрупва големи преспи и прави пътищата непроходими. В 14 области на страната е обявен оранжев код заради обилен снеговалеж и силен вятър. 53 000 потребители в Западна България са без ток. Цяла нощ над по-голямата част от страната валя сняг.

Оранжевият код е в сила за областите Ловеч, Габрово, Търговище, Русе, Разград, Шумен, Силистра, Добрич, Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол, Сливен и Бургас.

Създадена е максимално добра организация за почистване на автомагистралите в страната и към момента те са проходими, каза премиерът Бойко Борисов пред Нова телевизия. „Нашите съседи - Румъния - пуснаха код „червено”, което наложи ние да спрем ТИР-овете, тъй като те не могат да влязат в Румъния и ще задръстят движението. Създали сме максимално добра организация, но умолявам хората, които нямат нужда да излязат и могат да отложат с два дни пътуването си, да си останат вкъщи или да ползват влак или друг транспорт, тъй като наистина бурята е страховита, особено в Северна България. Правим всичко възможно да почистим магистралите, те са проходими. Но повтарям - особено в Разградско, Русенско, в Северна България ветровете са много силни и навяванията са изключително големи – положението е тежко. Изпратили сме тежки машини там да работят”, поясни Борисов.

1079 снегорина са почиствали републиканската пътна мрежа през изминалата нощ, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура”.В областите Смолян, Пазарджик, Русе, Търговище, Шумен, Велико Търново, София, Перник и Кюстендил пътната обстановка е усложнена заради обилния снеговалеж и навявания.

Магистрала „Люлин” от София до Перник временно се спира движението на тежкотоварни автомобили за почистване.

Поради тежко пътнотранспортно произшествие на магистрала „Тракия” при 108-ия километър посока София - Пловдив в района на разклон Цалапица движението се осъществява през град Пазарджик.

Най-усложнена е обстановката на територията на област Русе. По пътя Русе - Силистра има обилни снеговалежи и снегонавявания с видимост 5-10 м. Продължава да е затворен Дунав-мост поради влошена обстановка на територията на Република Румъния.

Остава ограничението за пропускане на транзитно преминаващи през страната тежкотоварни автомобили през граничните пунктове с Турция и Гърция.

В четвъртък на много места в страната ще продължи да вали сняг, по Черноморието - все още дъжд, информират от НИМХ към БАН. Обилни ще са валежите в Източните Родопи, централната част на Предбалкана и в Източна България. Ще духа умерен, в източните райони силен северен вятър, с пориви над 20 м/сек. В източните райони ще има снежни виелици, навявания и преспи.

Водачите на МПС, на които им предстои неотложно пътуване да тръгват на път само с автомобили заредени с достатъчно гориво, оборудвани за зимни условия, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на контролните органи. Препоръчва се на гражданите да тръгват на път със зареден мобилен телефон и вода. Блокирането на движението от моторни превозни средства, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява достъпа на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали водачи.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай