Неделя,

България е сред рекордьорите по жп инциденти

От: Администратор -
1443
България е сред рекордьорите по жп инциденти
A
A
A

София. В ЕС всеки ден загива по един човек, но ако се направи съпоставимост с населението България е сред рекордьорите. Това заяви зам.-министърът на транспорта Антон Гинев по случай Международния ден за безопасност при преминаването на жп прелезите. Той обаче поясни, че в същото време страната ни разполага с едни от най-добрите съоръжения за безопасност на жп прелезите.

Гинев подчерта, че проблемът в нарушенията не е само на прелезите, а и на самите пътища.

Не се очакват съкращения в БДЖ и по отношение на дружеството се изчаква становището на ЕК по нотификацията за държавна помощ, разясни Гинев и обясни, че след това дружеството ще отправи предложение към кредиторите.

Караме недисциплинирано и това е сред основните причини за произшествията, заяви на свой ред главният ревизор по безопасността на НКЖИ Бисер Минчев, съобщи БГНЕС.

Той подчерта, че от 2009 г. насам броят на инцидентите на жп прелези, ранените и загиналите се увеличават, а само до 10 май тази година има 6 произшествия, 8 убити и 4 ранени. Смисълът на днешния ден е да бъдем по-внимателни, когато преминаваме през жп прелезите, каза Минчев.

Международният ден се отбелязва за 6-та година в 45 държави по света.

При 98% от инцидентите вината е на шофьорите на МПС-та. Точно заради това Асоциацията на пострадалите при катастрофи днес раздаваше и листовки на водачите на автомобили с призив да бъдат внимателни, когато са на жп прелез, да се движат със съобразена скорост, да не преминават, когато бариерите са спуснати и винаги да изчакват на жп прелез, който няма бариери.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички