БАБХ: Има ефект от контрола над храните

БАБХ: Има ефект от контрола над храните | StandartNews.com

София. Нарушенията в заведенията за обществено хранене и магазините намаляват и има ефект от контрола. Това обяви пред „Фокус" д-р Райна Иванова, началник отдел „Контрол на храните и граничен контрол" към Българската агенция по безопасност на храните във връзка с проверките за предстоящите празници Никулден, Коледа и Нова година.

По думите й често по време на празниците има занижена хигиена в обектите и на персонала, има нерегламентирани обекти за търговия и това е причина за извънредните проверки. Тя препоръча потребителите да купуват риба, рибни продукти и като цяло хранителни продукти само от регламентирани, регистрирани обекти, които са под контрола на БАБХ.

„От особено значение е, когато се купува риба, да се гледа външния й вид, тя да бъде с чиста повърхност, да не бъде с наранявания, да бъде с естествения си цвят. Ако е охладена рибата, трябва да се погледне термометърът на хладилника, дали температурата е такава каквато пише на етикета на рибата. Замразената риба се съхранява при минус 18 градуса", обясни д-р Иванова.

Тя препоръча още, когато се пазарува, хората да гледат етикетите на предварително опакованите храни – срока и температурата на съхранение.

Д-р Райна Иванова каза още, че извънредните проверки ще обхванат заведенията за обществено хранене, търговски обекти и складове на територията на цялата страна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай