Ако GPS внезапно спре ползвайте мозъка си

Пътищата ще се напълнят с шофьори, които спират автомобилите си, за да разчетат пътните табели и да ги сравнят с картите

Ако GPS внезапно спре ползвайте мозъка си | StandartNews.com

Всички шофьори по света, а и цели отрасли на транспорта и икономиката,  днес разчитат на системата GPS, която почти безалтернативно, подпомага придвижването им между две точки, когато не знаят и не са сигурни в маршрута. Но какво ще стане и какво трябва да правят шофьорите съветва БиБиСи, цитирана от БГНЕС.

На първо място, за да се доберете от точка А до точка Б, ще трябва да използвате мозъка си и да обърнете внимание на заобикалящата ви местност, пише БиБиСи.

Това вероятно не е толкова лошо – тогава по-рядко бихме попадали в задънени места и реки, което може да се случи, ако се доверим изцяло на навигацията. Разбира се, такива случаи са редки. Обикновено системата ни помага да не се изгубим.

Ако обаче откаже, пътищата ще се напълнят с шофьори, които спират автомобилите си, за да разчетат пътните табели и да ги сравнят с картите.

Ако предпочитате да се возите на влак, трябва да знаете, че без GPS на таблото няма да има информация за пристигащите влакове.

Ако се обадите за такси, ще чуете как диспечерът се опитва да определи местоположението на шофьорите.

Без GPS службите за спешна помощ ще бъдат затруднени, тъй като няма да могат да определят местоположението на обаждащия се по телефона и няма да могат да намерят намиращата се най-близо линейка или полицейски патрул.

За разтоварването на корабите също е необходим GPS сигнал. Ще се опразнят етажерките по магазините заради срив в съвременните доставки на храни. Заводите ще останат без суровини.

Селското стопанство, строителството, рибната промишленост, геодезията – това са само малка част от отраслите, които, според доклад на британското правителство, ще претърпят загуби в размер на 1 млрд. долара, ако откаже GPS системата.

Ако това продължи повече от 5 дни, ще трябва да започнем да се тревожим за устойчивостта на други системи, чиято връзка с GPS не е видима за хората, които разчитат на системата само като навигационно средство.

GPS е и службата за точно време.

Системата GPS се състои от 24 спътника, всеки от които е снабден с часовник, синхронизиран до части от секундата.

Когато вашият снабден с GPS смартфон определя местоположението ви на картата, той ползва сигнали от някои от тези спътници и прави изчисления в зависимост от това, кога е бил изпратен сигналът и къде се е намирал спътникът в този момент.

Всяка неточност в часовниците на спътника дори с една хилядна от секундата ще доведе до грешка при определянето на вашето местоположение с 200-300 километра.

Ако са ви необходими свръхточни данни за времето, тогава ви трябва GPS.

Ако вземем за пример мобилните телефонни мрежи, вашите обаждания не се сливат с другите, благодарение на системата „мултиплекс” – данните се фиксират по време, криптират се, а после се декриптират в другия край.

Срив в системата за една стохилядна от секундата може да доведе до проблеми при банкови транзакции, на борсите, при работата на електронните системи, цифровите телевизии и облачните хранилища.

Всички тези области са пряко зависими от синхронизацията във времето на различните геолокации.

Ако GPS излезе от строя, колко добре и за колко време резервните системи ще могат да поддържат всички тези функции? Отговорът не е никак обнадеждаващ – никой не знае.

Неслучайно GPS е наречена „невидима, но безценна подкрепа”. Оценяването ѝ в пари е почти невъзможно.

Както пише Грег Милнър в книгата си „Точна цел: как GPS промени живота ни”, това е същото, като да питаш, колко ценен е кислородът за нашето дишане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай