Агенция предложи запор на сметки при непроверени измервателни уреди

Агенция предложи запор на сметки при непроверени измервателни уреди | StandartNews.com

София. Председателят на държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) Стефан Цаков предложи да отпадат сметките за ток и вода, ако водомерите и електромерите не са проверени в законния срок.

Според него непроверените водомери само в София са 40 000, както и 10% от електромерите.

"Водените разговори и преговори с дружествата не дават резултат. Затова единственото решение са законови промени, които да ги задължат да извършат разходите за удостоверяване точността на измервателните уреди", поясни Цанков. Той допълни, че ако това не се направи, няма гаранция, че сметката, която получават хората за вода и ток, е правилно отчетена.

Сградните водомери трябва да се проверяват веднъж на 5 г., а веднъж на 10 г. – битовите. Електромерите пък трябва да бъдат тествани в лаборатория за точно измерване на всеки 2 до 6 години в зависимост от типа им, припомнят от ДАМТН. Уредите са собственост на дружествата, които с цел спестяване на разходи просто не ги проверяват.

Нарушения в бензиностанциите и болниците са били отчетени от март досега в резултат на внезапни изненадващи или последващи проверки.

Друга новост в работата на ДАМТН са внезапните проверки с комбинирани екипи, които разбират какво и къде ще проверяват минути преди самата проверка. Миналата седмица по този начин са проверени бензиностанциите в Кюстендил, в резултат на което са затворени три обекта за некачествено гориво. "Вместо досегашните 6-7% несъответствие се установиха 27% несъответствие благодарение на елемента на изненадата", обяви Цанков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай